Cultură

La sfârșitul saptamânii, la Lopatna, Orhei, va fi organizat un eveniment cultural de excepție în memoria lui Iurie Sadovnic

La sfârșitul saptamânii, la Lopatna, Orhei, va fi organizat un eveniment cultural de excepție în memoria lui Iurie Sadovnic

La sfârsitul saptamânii, la Lopatna, Orhei va fi organizat un eveniment cultural de exceptie în memoria lui Iurie Sadovnic, vârful de lance al muzicii folk din Republica Moldova. În premieră, pe malul Nistrului, aproape de locul unde a copilărit maestrul, va avea loc Festivalul Chitarelor. Timp de două zile, pe scenă vor evolua artişti de renume ce vor cânta cele mai îndrăgite piese ale regretatului artist. TVR MOLDOVA este partener general al festivalului.

Cu o tematică haiducească, Festivalul Chitarelor  aduce un omagiu celebrului artist Iurie Sadovnic. Pe 5 şi 6 august, în  inima Codrilor şi pe malul Nistrului vor fi fredonate piese din  repertoriul regretatului interpret.  

NICOLAI FEDERIUC organizator: „Iurie  Sadovnic este unul dintre titanii şi un deschizător de drumuri pentru  muzica folk de la noi pentru că câteva generaţii s-au inspirat de la noi  şi continuă să o facă”.

Printre  artiștii care vor evolua pe scenă se numără: Vali Boghean, Pavel  Stratan, Zdob și Zdub, Gândul Mâței, Cristofor Aldea Teodorovici, Ion  Rață, Viorel Burlacu și alții.

NICOLAI FEDERIUC organizator: „Practic,  participă toate trupele rock şi folk de la noi, cu mici excepţii. Va fi  un program vast de recreere pentru cei care vor veni să se odihnească, e  de două zile, se va rămâne pe noapte. Vom avea un camping, va fi  amenajat şi un muzeu”.

În  cadrul festivalului vor avea loc mai multe activități recreative -  trageri cu arcul medieval, plimbări cu bărca pe fluviul Nistru, târg al  meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii, drumeții și  demonstrații culinare cu specific de tabără, la foc deschis. Evenimentul  este organizat de Consiliul raional Orhei în parteneriat cu Ministerul  Culturii.

DINU ŢURCANU preşedinte, Consiliul Raional Orhei: „Bunul  Dumnezeu lucrează prin oameni până la urmă. Este de datoria noastră  să-i întoarcem măcar un pic din valoarea şi respectul pe care îl merită.   Am bugetat şi noi bani publici din cadrul Consiliului Raional şi  Ministerul Culturii, precum şi sponsorii pe care îi avem”.

TVR  MOLDOVA este partener general al festivalului. Întregul program  artistic va fi transmis în direct pe TVR MOLDOVA şi pe pagina de  facebook.  

NICOLAE MOCANU  director, filiala SRTV, TVR MOLDOVA: „Televiziunea  Română pune un mare accent pe promovarea valorilor, mai ales a  maestrului Iurie Sadovnic şi avem obligaţia morală, în primul rând noi,  noi, televiziunea română, care susţinem tot ce înseamnă cultură  românească în Basarabia. Îndemnăm toţi haiducii şi sânzienele de pe  acest meleag să vină la acest eveniment.”.

Festivalul Chitarelor se va desfăşura pe 5 şi 6 august în satul Lopatna, raionul Orhei. Accesul la festival este gratuit.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter