Actualitate

ISW: Evghenia Guțul face front comun cu separatiștii de la Tiraspol pentru a destabiliza Republica Moldova

post-img
imagine simbol

Bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, face front comun cu separatiștii de la Tiraspol pentru a destabiliza Republica Moldova. Este concluzia experților de la Institutul pentru Studiul Războiului, care au analizat o recentă declarație a bașcanului, care vrea ca Guvernul de la Chișinău să respecte Legea din 1994 privind „statutul juridic special” al Găgăuziei.

Institutul pentru Studiul Războiului a analizat interviul Evghenia Guţul acordat în 20 martie publicației ruse „Izvestia”, în care ea afirmă că şi-ar dori ca autonomia să primească apărare și protecție din partea Rusiei, astfel încât „etnicii găgăuzi să aibă dreptul la o viață prosperă, fermierii găgăuzi să își poată exporta produsele în Rusia, iar Găgăuzia să poată primi gaze la un preț mai mic”.

„Guțul a declarat că regiunea autonomă nu își propune să părăsească Republica Moldova, dar vrea ca Guvernul Republicii Moldova să respecte Legea din 1994 privind „statutul juridic special” al Găgăuziei, sugerând ca autonomia ar lua în considerare o „despărțire”, dacă această condiție nu va fi îndeplinită”, relatează Jurnal.md, cu referire la Institutul pentru Studiul Războiului.

În același timp, Kremlinul și exponenții regimului separatist pro-rus de la Tiraspol, observă experții Institutului, acuză Republica Moldova că a abandonat procesul de negociere 5+2, care avea drept scop rezolvarea conflictului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter