Politic

Tusk: Procesul de aderare la UE va fi accelerat în 2025, când Polonia va deține președinție Consiliului European

Tusk: Procesul de aderare la UE va fi accelerat în 2025, când Polonia va deține președinție Consiliului European

Procesul de aderare a Republicii Moldova la UE va fi accelerat în 2025, atunci când preşedinţia Consiliului European va fi preluată de Polonia. Asigurările au fost făcute de premierul polonez, Donald Tusk, cel care a mai declarat în timpul vizitei sale la Chișinău că astfel se va recupera timpul pierdut în timpul președinției maghiare.

ZFR

DONALD TUSK premierului Poloniei: Nu ascund că pentru Polonia președinția Consiliului UE va fi o mare provocare, deoarece este clar că președinția maghiară de acum nu va fi suficient de energică în ceea ce privește extinderea UE. De aceea, Polonia va avea o responsabilitate și mai mare să recupereze și timpul pierdut. Cei ce m-au cunoscut in Europa, ştiu că vom continua ceea ce am făcut din funcția de președinte al Consiliului UE în raport cu Moldova, țările din Balcani și Ucraina. Avem nişte obiective în agendă deja puse la punct.

Donald Tusk a avut un mesaj ferm de susţinere în procesul de integrare europeană şi in plenul Parlamentului de la Chișinău. El a ținut un discurs în fața deputaților, a reprezentanților societății civile, studenților și agenților economici ce au stabilit legături comerciale cu Republica Polonă.

DONALD TUSK premierului Poloniei: Nimeni nu are dreptul să vă dea lecții. Trebuie să fie decizia voastră autonomă. Nimeni nu are dreptul să ia aceasta hotărâre în locul vostru. Ştiti cel mai bine ce servește poporului moldovean. Acest drum este foarte dificil. Sunteţi foarte aproape de final. Întreaga Europă a văzut că sunteți foarte responsabili pe acest drum.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Şi cum zice o zicală din popor, nici un drum nu e prea lung în compania unui prieten bun. Domnule, prim-ministru, trebuie să vă spunem foarte sincer că Republica Moldova a întârziat prea mult să se alăture familiei europene. Vă mulţumim pentru că ne sprijiniţi pe noi şi pe vecinii noştri ucraineni, care iată de doi ani şi jumătate luptă zi de zi pentru libertatea lor, pentru a trăi în pace.

Deputaţii și premierul polonez au ţinut un minut de reculegere pentru ucrainenii ucişi în războiul declanşat de Rusia. Donald Tusk a avut şi un mesaj în limba română.

DONALD TUSK premierului Poloniei:  Dragi prieteni, aţi dat dovadă de răbdare, perseverență şi responsabilitate extraordinară ca națiune greu încercată de istorie şi de geografie. Veţi putea conta întotdeauna pe Polonia, doar că vă veţi exprima dorinţa de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente şi integrare în Europa unită.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter