Actualitate

Opinii: Federația Rusă „ajută” R. Moldova să-și consolideze situația energetică. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova

post-img
emisiune
Sursa foto: captură foto

„Obiectivul lui Putin în raport cu R. Moldova este să submineze actuala guvernare pentru că el își dorește instaurarea unui regim păpușă care va executa întocmai ordinele administrației de la Kremlin. De aceea el încearcă să provoace aici o criză. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova și ei cumva încearcă să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău. Acum se crează premisele pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean și reintegrarea țării pe calea pașnică și ceea ce face Putin acum cu limitarea volumelor doar accelerează acest proces”. De această părere este expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

„Livrările de gaz sunt folosite de către Putin și administrația de la Kremlin ca armă politică pentru a influența politica externă, pentru a șantaja UE și R. Moldova, inclusiv. Vedem comportamentul Gazpromului pe parcursul ultimului an și jumătate, prin reducerea volumului de gaz în UE în jumătate s-a creat un deficit care a dus la creșterea exorbitantă a prețurilor la gaz. Problema este alimentată de volumul limitat de gaz lichefiat, cel care e transportat cu vapoarele pentru că sunt două piețe mari care au nevoie de acest gaz lichefiat: piața europeană și piața asiatică și prețurile au crescut, inclusiv, din cauza deficitului la nivelul mondial. Putin se teme, îi este frică să-și asume responsabilitatea pentru deconectarea gazului, în special, în regiunea transnistreană, pentru că de la Independență și până în prezent, Moscova încearcă să mențină controlul asupra acestui teritoriu și el nu vrea să-și asume responsabilitatea că dacă va deconecta gazul cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului vor îngheța la iarnă. De aceea el limitează volumele de gaz și încearcă să paseze responsabilitatea pe Guvernul de la Chișinău: decideți voi cui o să-i dați gaz și cine va îngheța de frig și el se va folosi de asta pentru a critica, pentru a da vina pe Guvernul de la Chișinău. Acesta este obiectivul lui. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova și ei cumva încearcă să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău. Acum se crează premisele pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean și reintegrarea țării pe calea pașnică și ceea ce face Putin acum cu limitarea volumelor doar accelerează acest proces”, a afirmat expertul în energetică, Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui, consumatorii ar trebui să dea dovadă de responsabilitate și să urmeze îndemnul autorităților de a economisi.

„Dacă eu încerc să sting lumina atunci când nu este necesar, dar vecinul sau primarul nu este responsabil și lasă lumina aprinsă în special în orele de vârf plata o vom primi cu toții, eu inclusiv o să plătesc pentru incompentența cuiva care nu este responsabil, de aceea vă rog să fim responsabili și să economisim cât putem energie electrică anume dimineața și seara și să îndemnăm și vecinii și prietenii să facă acest lucru. Energia care noi o consumăm și nu este acoperită noi o achităm de 5-6 ori mai scump”, spune Sergiu Tofilat.


„Acum ceea ce se întâmplă este evident că depășește cadrul comercial, este absolut o problemă politică cu un caracter accentuat de șantaj și respectiv R. Moldova este impusă să depună eforturi destul de importante care trebuie cumva să compenseze și lipsa de inacțiune a autorităților din ultimii 30 de ani de zile. Pe de altă parte aș interpreta situația că, cumva, Federația Rusă ne ajută să ne consolidăm situația energetică a țării și acțiunile (n.r. autorităților) care se întreprind sunt unele juste, corecte și care sunt susținute de persoanele care sunt în domeniu. Cu părere de rău, din ceea ce vedem că se întâmplă în ultimele zile, nu toți înțeleg gravitatea problemei și acest fapt afectează pe toți, nu se observă care este efortul depus în vederea asigurării cu capacități de transport, cu volume de energie suficiente. Urmează să procurăm energie la preț mai mare, nu toți realizează gravitatea problemei și costul ei de aceea autoritățile ar trebui să vină cât mai curând cu o informație privind costurile care ar fi de suportat”, a opinat Ion Muntean, expert în energetică.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter