Extern

Ucrainenii, iritați după decernarea premiului Nobel pentru Pace: „Două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună”

post-img
Mihailo Podoliak

Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a criticat, vineri, Comitetul norvegian Nobel, după decernarea premiului pentru pace, care a fost împărțit între un avocat pentru drepturile omului din Belarus și două organizații pentru drepturile omului, una din Ucraina și cealaltă din Rusia. „Două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiațki din Belarus, organizației rusești pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Centrul pentru Libertăți Civile.

 „Comitetul Nobel are o înțelegere interesantă a cuvântului „pace” dacă reprezentanții a două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună. Nici organizațiile ruse, nici cele din Belarus nu au fost capabile să organizeze o rezistență împotriva războiului. Nobelul de anul acesta este superb”, a scris consilierul lui Zelenski, pe Twitter.

Și alți jurnaliști din Ucraina au criticat decernarea. 

„Orice punere sub semnul egalității între ucraineni și ruși neagă ambelor națiuni particularității tragediei lor, diminuează importanța experienței lor și promovează falsa narațiune care stă la baza acestui război - aceea că cele două națiuni sunt într-un fel identice sau una singură”, a scris și Olga Rudenlo, editor-șef al publicației Kyiv Independent.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter