Vremea

După aproape două luni de iarnă cu temperaturi anormal de ridicate, meteorologii lansează un avertisment de vreme rea

Meteo
Sursa video: TVR Moldova

După aproape două luni de iarnă cu temperaturi anormal de ridicate, meteorologii lansează un avertisment privind un episod de vreme rea, mai ales în sudul Republicii Moldova. Scăderea temperaturii din următoarele zile poate genera fenomentul de ploaie îngheţată, ce pune mari probleme şoferilor. Drumarii spun, însă, că sunt pregătiţi să intervină.

Un ciclon care s-a dezvoltat în Marea Mediterană se deplasează către estul continentului şi îşi va face simţită prezenţa în partea de sud a Republicii Moldova, spun meteorologii.

GHENADIE ROŞCA şef, Direcţia Prognoze Meteorologice: „Va fi influenţată mai mult Bulgaria, România, Turcia iar teritoriul nostru parţial. Doar pe partea de sud. Din acest motiv nu ne aşteptăm la precipitaţii puternice pe 26-27 ianuarie. Ne aşteptăm la precipitaţii sub formă din ninsoare, dar acestea vor fi cantitativ slabe.”

Acest fenomen aduce cu el condiţii pentru formarea ceţii şi a poleiului. Responsabilii de la Primăria Chişinău spun, însă, că rezervele de material antiderapant sunt suficiente iar utilajele necesare sunt pregătite.

ION BURDIUMOV, şef, Direcţia Locativ Comunală, Chişinău: „La moment avem în stoc undeva 750 de tone de sare, care la necesitate va fi distribuită pe teritoriile pa care le avem în gestiune . Putem spune că cu siguranţă suntem pregătiţi. Comparativ cu anii precedenţi cu 25 la sută noi am crescut cantitatea de material antiderapant. Pentru acest process de combatere a poleiului la staţii, treceri de pietoni, curţi trotuare, în caz de necessitate vor fi implicaţi aproximativ 400 de persoane.”

Doar în ultimele 24 de ore pe străzile din municipiul Chişinău s-au folosit peste 160 tone de material antiderapant. Vitalie Mihalache, şeful direcţiei generale transport public și căi de comunicație, spune că în fiecare an municipalitatea cumpără peste 12 mii tone de material antiderapant pentru sezonul rece.

VITALIE MIHALACHE, şef, direcţia Mobilitate Urbană: „Cu regret am avut o creştere considerabilă a costului sari. Doar achiziţia de sare s-a cifrat la aproximativ la 15 milioane de lei. În total Întreprinderea Municipală "EXDRUPO", în scopul de a asigura intervenţii pe timpul de iarnă sunt rezervate aproximativ 18-20 de milioane de lei.”

În Republica Moldova, clima s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, mai spun specialiştii. Primăvara vine mai devreme, uneori chiar și cu două săptămâni iar iarna ninge din ce în ce mai puțin. În plus, anomaliile climatice devin tot mai frecvente.

ANATOLIE PUŢUNTICĂ, doctor în geografie: „Pe măsura schimbărilor climatice, manifestările acestea extreme cu abateri pozitive sau negative, numite anomalii climatice vor deveni mai frecvente. Nu sunt excluse îngheţurile târzii de primăvară. Aşa cum în 1980 am avut îngheţuri în data de 22 mai. Când cireşele, căpuşunele erau coapte.”

Amintim că ziua de 18 ianuarie a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice în Republica Moldova. S-au înregistrat 18,1º C.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter