Actualitate

Bogdan Aurescu, despre declarațiile referitoare la limba română ale Mariei Zaharova: La Chișinău s-a restabilit adevărul istoric legat de numele limbii oficiale din Republica Moldova

post-img
Bogdan Aurescu

Aflat la Bruxelles, unde va participa la Consiliul Afaceri Externe al UE, șeful diplomației române a făcut declarații referitoare la reacția ministerului de Externe de la Moscova, care a criticat autoritățile din România pentru că au salutat oficializarea limbii române în Republica Moldova.

„Nu este obișnuit pentru un ministru de Externe să comenteze declarațiile unui alt ministru de externe”, a spus Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a precizat că, atunci când a fost luată această decizie istorică de Parlamentul de la Chișinău, România a salutat acest pas foarte important.

„Pentru că restabilește adevărul istoric legat de numele oficial al limbii din Rep. Moldova. În același timp, este un gest de maturitate al societății din Rep. Moldova și aderării la valorile europene. Așa-numită limbă moldovenească nu există, este un construct artificial creat de uniunea sovietică și folosit mai apoi de Rusia în  scopuri propagandistice”, a spus Bogdan Aurescu.

Precizăm că Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Ecxterne,  după ce a fost înfuriată de mesajul Ministerului Român de Externe care a lăudat înlocuirea de către Republica Moldova a limbii moldovenești cu limba română în toate legile ca restabilind adevărul științific, a declarat că limba română ar trebui numită drept limba moldovenească și nu viceversa.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter