Social

Turiştii străini ajung în Republica Moldova în număr tot mai mare

Turiştii străini ajung în Republica Moldova în număr tot mai mare

Criza economică şi războiul de la hotar nu îi sperie pe turiştii străini, care ajung în Republica Moldova în număr tot mai mare. În acest an au venit în Basarabia cu 20 la sută mai mulţi oaspeţi faţă de acceeaşi perioadă a anului 2019, înainte de pandemie. Şi încasările din turism s-au majorat, cu peste 80 la sută.

Vadim Paberejnii este ucrainean dar stă de ceva timp în Cipru. A venit la Chişinău a doua oară, pentru a apela la serviciile clinicilor stomatologice, mult mai ieftine în comparaţie cu ţara în care locuieşte. În acelaşi timp profită de ocazie să descopere Republica Moldova.

SINCRON VADIM PABEREJNII, turist: „Mă plimb prin centrul Chişinăului, vizitez muzeele, arhitectura este foarte interesantă. Ce înseamnă Republica Moldova pentru mine? Punctul de intersecţie între Rusia şi Europa, aici pot gusta şi din bucătăria rusă şi din cea europeană şi tradiţional moldovenească”.

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, unii prestatori de servicii turistice au crezut că vor da faliment, pentru că mulţi vizitatori şi-au anulat sejururile. Situaţia s-a remediat, însă, în scurt timp când agenţiile de turism s-au convins că Republica Moldova este o ţară sigură. La asta s-au adăugat oaspeţii din America Latină şi ţările scandinave care şi-au amânat vizitele din cauza pandemiei şi care acum, odată cu ridicarea restricţiilor, au putut ajunge pe mealeagurile basarabene. Atracţiile tusristice din mediul rural şi atmosfera rustică sunt pe placul străinilor, care aleg să se cazeze la pensiuni şi cheltuie, în medie, 150 de euro pe zi.

SINCRON ARTEMIS BALAN, manager în turism: „Pentru prima lună după 24 toată lumea a avut reserve, faţă de a călători de a cheltui banii. Cam după o lună lucrurile s-au stabilizat şi a atunci s-a atestat un val destul de mare de solicitări Destinaţiile preferate pentru turiştii care vin în Republica Moldova sunt vinăriile, vinificaţii şi gastronomie. Putem să facem o comparaţie cu serviciile de cazare din România şi sunt cam aceleaşi costuri în Chişinău şi în România în oraşele turistice, ca Sibiul Braşov”.

Oferta este tot mai bogată în Republica Moldova. S-au înfiinţat noi pensiuni şi obiective turistice, s-au creat noi trasee de drumeţie astfel că vizitatorii au de unde alege. Aşa se face că unităţile de cazare au înregistrat, în prima jumătate a acestui an, 504 mii de înoptări, un număr dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  

NATALIA ŢURCAN, director, Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor şi Intern: „Dacă să ne referim la perioada iunie- septembrie, Moldova înregistrează cel mai bun indice de recuperare de până la pandemie sunt şi evenimente care au dus la acest lucru şi meciurile de fotbal  Au apărut noi destinaţi turistice, noi pensiuni, cu zone de campagne sau glamping , unde poţi organiza noi evenimente”.

Cei mai mulţi turişti care ajung în Republica Moldova sunt din România, Ucraina, Rusia, Turcia şi Anglia.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter