Politic

„Republica Moldova și Ucraina, împreună în drumul spre UE”. Discursul emoţionant al președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk

„Republica Moldova și Ucraina, împreună în drumul spre UE”. Discursul emoţionant al președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk

Discurs emoţionant al președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, în plenul Parlamentului Republicii Moldova. Oficialul și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul necondiționat acordat poporului ucrainean în cei aproape doi ani de război. Acum, ambele ţări sunt determinate, mai mult ca niciodată, să facă reformele necesare pentru parcursul lor european. Ruslan Stefanchuk şi-a început discursul în limba română, motiv pentru care a fost aplaudat îndelung.

RUSLAN STEFANCIUC preşedintele Radei Supreme a Ucrainei: „Dragi prieteni, stimaţi colegi, sunt onorat să fiu astăzi în Parlamentul Republicii Moldova. Cetăţenii Republicii Moldova şi-au arătat adevărata iubire pentru aproapele lor. Mulți dintre ei s-au implicat într-un fel anume ca să ajute Ucraina şi ucrainenii la greu. Mă închin şi mulțumesc sincer poporului Moldovei pentru că din prima zi de război v-aţi deschis granița şi casele pentru zeci de mii de copii şi femei care fugeau de teroarea rusă.”

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk a mulţumit şi pentru faptul că sute de soldaţi care au luptat cu arma în mână provin din Republica Moldova iar unii chiarşi-au dat viaţa pentru Ucraina.

RUSLAN STEFANCIUC preşedintele Radei Supreme a Ucrainei: „Un erou al Ucrainei, Alexandr Matievscki, care înainte ca viaţa să-i fie curmată de gloanțele rusești, a strigat "Slavă Ucrainei!". Să-i fie veșnică amintirea! Soldaţi ca ei apără libertatea noastră şi a voastră pe front. Ei înțeleg că acesta e războiul nostru comun.”

Oficialii au discutat şi despre ambițiile comune ale Ucrainei și Republicii Moldova în drumul lor european. Acum, ambele ţări îşi concentrează eforturile pe deschiderea negocierilor de aderare.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Noi ne-am susținut reciproc de la etapa de obținere a statutul de ţară candidat şi vom consolida eforturile, vom fi solidari în procesul de obținere a deciziei privind deschiderea negocierilor. 03,06 03,15 Această deciziei politică este foarte importantă pentru țările noastre şi trebuie să fie un semnal puternic pentru cetățenii noștri.”

RUSLAN STEFANCIUC preşedintele Radei Supreme a Ucrainei: „Astăzi am ajuns în prietenoasă Moldovă imediat după vizita mea oficială la Bruxelles. În primul rând, vreau să remarc că valorile europene şi democratice sunt cele pentru care luptă astăzi Ucraina. Mulțumim că mergem pe acest drum împreună cu prietenii noștri din Moldova.”

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, însă decizia finală va fi luată la summitul Consiliului European din 14 şi 15 decembrie.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter