Actualitate

Maia Sandu, la întrevederea cu președintele Italiei: „Suntem optimiști în ceea ce privește aderarea R. Moldova la UE, dar rămânem vigilenți în legătură cu situația de securitate”

post-img
Maia Sandu și Sergio Matarella

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a avut astăzi, 18 iunie, o întrevedere cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, unde a declarat că Republica Moldova este optimistă în ceea ce privește aderarea la UE, dar rămâne vigilentă în legătură cu situația de securitate, cauzată de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Relațiile noastre sunt adânc înrădăcinate în istorie. Ne mândrim să spunem, așa cum pentru prima dată a zis-o marele cronicar Grigore Ureche, că - „de la Râm ne tragem”, - făcând referire la latinitatea poporului nostru. 

Mă bucur să constat că, în acești ani, Moldova și Italia au dezvoltat relații tot mai strânse, în beneficiul cetățenilor țărilor noastre. 

Ne unește apropierea culturală dintre țările noastre și dintre cetățenii noștri, care împărtășesc același sistem de valori, european. 

Atașamentul puternic față de părinți, față de familie, sărbătorile pline de bucurii cu multe neamuri ne sunt aproape de suflet și nouă, și vouă. Și ne-ar fi foarte greu să comparăm mâncarea moldovenească cu cea italiană, pentru că ambele sunt fantastice. Iar vinurile moldovenești sunt la fel de bune ca cele din Toscana.

În Italia avem o comunitate mare de moldoveni. Mulți concetățeni de-ai noștri lucrează și dezvoltă afaceri în țara dumneavoastră. Roma, Veneția, Milano, Verona nu mai sunt pentru ei doar obiective turistice, dar au devenit a doua lor casă.

Alții au folosit anii petrecuți în Italia ca inspirație pentru a deschide afaceri acasă, în Republica Moldova. 

Putem vedea, azi, la Chișinău și în alte localități din țară zeci de brutării, restaurante și mici afaceri, inspirate din experiența italiană a antreprenorilor moldoveni.

Aceștia au adus cu ei nu doar rețete delicioase, ci și o parte din sufletul Italiei, creând o combinație culinară unică apreciată de toți. 

În același timp, înțelegem dorul imens al celor plecați și îi așteptăm cu drag acasă. 

Chiar dacă acasă condițiile de viață nu sunt încă ca cele din Italia, facem eforturi mari pentru a le îmbunătăți. 

Astăzi Republica Moldova este angajată ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană. Apreciem sprijinul Italiei pentru parcursul european al țării noastre. Declarația comună semnată astăzi în susținerea integrării europene a Republicii Moldova reprezintă un nou și puternic semn de sprijin.

Susținerea fermă și univocă a Italiei ne confirmă că țara noastră are prieteni și ne încurajează să rezistăm în fața provocărilor cu care ne confruntăm.

Îndemn toți concetățenii noștri - și cei de acasă, și cei din diasporă - să participe la referendumul privind integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, care va avea loc în luna octombrie.

Noi suntem optimiști în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE, dar rămânem vigilenți în legătură cu situația de securitate, cauzată de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Astăzi, Ucraina apără nu doar țara lor, dar și Moldova - ea apără întreaga Europă. Italia a fost și este alături de Ucraina, lucru pentru care vă suntem recunoscători. A fi alături de Ucraina, înseamnă a fi alături și de Republica Moldova - rezistența ucraineană asigură păstrarea păcii și securității în țara noastră.

Stimate domnule Președinte Mattarella,

Moldova și Italia cooperează în multiple sectoare. Chiar în aceste clipe am asistat la semnarea programului de colaborare culturală pentru perioada 2024-2027. Totodată, aș vrea să subliniez cooperarea în sectorul energetic, care a ajutat Republica Moldova să depășească criza energetică.

Contribuția generoasă a Italiei, oferită în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, a compensat o parte din facturile la energie, plătite de cetățenii noștri în sezonul rece.

Banii italieni au fost folosiți și pentru instalarea a zeci de mii de contoare inteligente. 

Contoarele vor permite consumatorilor să scadă consumul casnic de energie electrică.

În încheiere, domnule Președinte, doresc să exprim recunoștința noastră pentru sprijinul continuu al Italiei și să reafirm angajamentul nostru de a lucra împreună pentru un viitor prosper și sigur pentru ambele țări. 

Împreună suntem mai puternici și împreună vom reuși să construim o lume mai bună pentru generațiile viitoare”, a declarat Maia Sandu la conferința de presă susținută după întreverederea cu președintle Italiei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter