Actualitate

Digul lacului de acumulare Răcovăț-Bădragii Vechi, în stare avariată. Ministerul Mediului promite să intervină

post-img
Lacul Răcovăț-Bădragii Vechi

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a vizitat astăzi lacul de acumulare Răcovăț-Bădragii Vechi, care aprovizionează cu apă orașele Edineț și Cupcini. În urma sesizării Inspectoratului pentru Protecția Mediului, s-a constatat că starea digului este avariată și necesită o intervenție urgentă.

ZFR

Ministrul a stabilit că până la sfârșitul lunii septembrie, Direcția Bazinieră și Agenția „Apele Moldovei” vor prezenta proiectul tehnic pentru reparația acestui baraj, iar ulterior să fie identificate surse financiare pentru efectuarea reparației capitale.

Lacul Răcovăț-Bădragii Vechi


De asemenea, ministrul Lazarencu a adăugat că este determinat să ia măsuri urgente pentru întărirea barajului și repararea construcțiilor inginerești. Siguranța construcțiilor hidrotehnice este o prioritate.

În cadrul vizitei sale în nordul țării, Sergiu Lazarencu,  a avut întâlniri și discuții cu primarii din Edineț și reprezentanții instituțiilor municipale și guvernamentale. În cadrul acestor întâlniri, a fost abordată necesitatea modificării legislației privind trecerea bazinelor acvatice în posesia primăriilor pe teritoriul cărora se află. Ministrul a subliniat că aceste schimbări sunt esențiale pentru a permite o gestionare mai eficientă a resurselor de apă și pentru a facilita dezvoltarea proiectelor locale.

De asemenea, au fost purtate discuții privind gestionarea deșeurilor și modul în care serviciile de salubrizare pot fi îmbunătățite în localități. Ministrul Lazarencu a prezentat detalii despre Programul „Deșeuri Solide Moldova”, care va contribui la soluționarea problemei deșeurilor neautorizate în raionul Edineț. Acesta face parte din Regiunea de Management a Deșeurilor (RMD) 8, alături de raioanele Dondușeni, Ocnița și Briceni, unde, începând cu anul 2026, vor demara lucrările de infrastructură necesare gestionării eficiente a deșeurilor.

În încheiere, Ministrul Mediului a îndemnat primarii să pregătească proiecte pentru a aplica la următorul apel de finanțare din cadrul Fondului de Mediu - Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului, care va fi lansat la sfârșitul acestui an.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter