Social

Experţi internaţionali au discutat la Chișinău despre oportunităţile de creştere şi servicii pentru copiii cu deficiente de dezvoltare

Experţi internaţionali au discutat la Chișinău despre oportunităţile de creştere şi servicii pentru copiii cu deficiente de dezvoltare

Experti din mai multe state s-au reunit la Chisinau la conferinta internațională "Intervenția Timpurie în Copilărie face diferența", organizată de UNICEF Moldova. Scopul reuniunii este de a găsi soluții pentru a oferi mai multe servicii eficiente pentru copiii cu deficiente de dezvoltare.

Mulți copii cu întârzieri de dezvoltare nu primesc asistența necesară fie din cauza lipsei specialiștilor dar si a fondurilor necesare.

CRISTINA GABERI ofițer educație și dezvoltare timpurie, UNICEF Moldova: Ceea de ce este nevoie acum e ca toate ministerele să meargă umăr la umăr pentru a pleda în scopul susținerii financiare şi sustenabilității serviciului. Doar aşa putem să avem politici la nivel național care să schimbe paradigma de la un serviciu centrat pe copil, la unul centrat pe familie.

Autoritățile ar vrea intărirea serviciilor de intervenție timpurie la nivel naţional, după modelul Centrului de intervenţie precoce "Voinicel". Acest serviciul funcționează în zece instituții, dintre care cinci la Chișinău.

DANIELA BORDEIANU director Institutul National de ITC: Avem o susţinere financiară asigurată de CNAM care iată în 2023 a fost extinsă, dublată sau chiar triplată pentru unele centre de intervenţie timpurie din ţară. Avem o reţea destul de promițătoare şi ne bucurăm că semincioara de acum 20 de ani sădită de o echipă dedicată a dat roade atât de frumoase şi a inspirat o ţară întreagă.

Accesul copiilor la servicii medicale este în creștere, însă continuă să fie o provocare pentru autorităţi. Trebuie mai mulți bani pentru dezvoltarea unei reţele regionale.

ALEXANDRU GASNAŞ secretar de stat, Ministrul Sănătății: Este o investiție în viitorul nostru colectiv. Este calea prin care ne asigurăm că fiecare copil îşi primește șansa de a-şi dezvolta întreaga capacitate şi potențial care e esențial pentru a avea o societate sănătoasă. Ne propunem să creăm un lanţ solid de sprijin pentru fiecare copil.

Potrivit unui studiu la nivel naţional, incluziunea socială a copiilor cu nevoi speciale în grădinițele obișnuite s-a dublat în ultimii 5 ani.

MAHA DAMAJ eeprezentant de țară UNICEF Moldova: Totuși, am constatat că părinții copiilor cu dizabilități au tendinţa de a-i ţine acasă sau în instituții specializate. Dacă ne-am pune în pielea părinților, le-am înțelege îngrijorarea și anxietatea. Ei nu au încredere că copilul lor va primi serviciile de care are cu adevărat nevoie.

La nivel global, 250 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani din țările cu venituri medii și mici sunt expuși riscului de a nu avea potențial de dezvoltare maxim.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter