Actualitate

VIDEO. Apartamente pentru localnici, nu pentru turiști. Implicațiile unei decizii la Barcelona

Apartamente pentru localnici, nu pentru turiști

Barcelona vrea să interzică apartamentele turistice până în 2029, din cauza crizei locuințelor pentru localnici, în speranța că proprietarii fie le vor vinde, fie le vor închiria pe termen lung. Reprezentanții din turism sunt revoltați și spun că apartamentele turistice reprezintă 40% din spațiile de cazare, iar măsura va distruge mii de locuri de muncă.

Găsirea unei locuințe pe termen lung în Barcelona este o misiune imposibilă.

Prețul chiriilor a crescut cu 70% în ultimii 10 ani, în timp ce prețul de cumpărare s-a dublat. Piața este, în schimb, inundată de apartamentele turistice.

Unii proprietari dețin chiar blocuri întregi, pe care le închiriază vizitatorilor pe noapte.

Este o afacere din ce în ce mai înfloritoare și este total nedrept.

Soluția găsită de autorități este interzicerea apartamentelor turistice. Practic, nicio licență nu va mai fi reînnoită, cele actuale având valabilitate până în noiembrie 2028.

Jaume Collboni, primarul Barcelonei: „Acest lucru ne va permite să punem 10.000 de locuințe pe piața închirierii sau la vânzare, pe scurt, să le dăm utilizarea rezidențială pe care nu ar fi trebuit să o piardă niciodată.”

Asociația apartamentelor turistice din Barcelona susține că măsura înseamnă o condamnare a orașului la sărăcie și șomaj.

Enrique Alcantara, preşedinte APARTUR: „Acest lucru va avea un impact asupra multor pierderi de locuri de muncă, 40% din persoanele care lucrează în turism își vor pierde locurile de muncă, este o veste proastă pentru oraș.”

Partidul Popular a anunțat că a atacat măsura la Tribunalul Constituțional.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter