Politic

Modificările la Legea Vettingului, adoptate de Parlament la solicitarea Maiei Sandu, au fost criticate de opoziţie şi de societatea civilă

Modificările la Legea Vettingului, adoptate de Parlament la solicitarea Maiei Sandu, au fost criticate de opoziţie şi de societatea civilă

„Doar aşa putem scăpa de corupția din sistemul juridic”, spune președintele Maia Sandu după ce a cerut Parlamentului să reexamineze Legea privind evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor. Însă modificările solicitate de şeful statului, care au şi fost adoptate ieri de deputaţi, au fost criticate atât de opoziţie cât şi de societatea civilă.

Președintele Maia Sandu spune că, prin modificările aprobate ieri de Parlament, se uniformizează criteriile de evaluare a judecătorilor din toate instanţele. Mai mult, se crează instrumente mai eficiente pentru a curăţa justiţia.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Doar aşa putem să scăpăm de judecătorii şi procurorii corupți. Am văzut că unele personaje din justiție încearcă să ocolească legea sau chiar să o încalce. Noi o să prevenim şi o să ne asigurăm că legile sunt foarte clare pentru toţi inclusiv pentru cei care nu vor ca judecătorii şi procurorii să-şi demonstreze averea, să treacă acest test al integrității. Repet, evaluarea externă extraordinară este un element extrem de important al justiției şi o să îmbunătățim, modificăm cadru legislativ atât timp cât va fi necesar pentru a ne asigura că acest exercițiu se întâmplă aşa cum a fost conceput”

Potrivit modificarilor la lege, Comisia Vetting poate contesta deciziile Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, dacă acestea vor ignora hotărârile de evaluare. Mai mult, Comisia va putea decide pe care dintre hotărârile judecătorești, relevante evaluării, să le admită și pe care nu.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Noi am discutat textele şi le-am convenit cu Comisia de la Veneţia. Şi acestea recente? Acestea recent modificate sunt conforme discuțiile care le-am avut cu Comisia de la Veneţia anterior”.

Experţii în drept cred, însă, că după recentele modificări aduse legii procesul de evaluare va fi tărăgănat.

ALEXANDRU BOT expert în drept; „Cu certitudine aceasta va lungi şi mai mult procesul de vetting. Termenul limită pentru proceduri a fost fixat pentru 31 decembrie 2025, însă reieșind din faptul că deja intervenim pe un teren al judecării acestor cauzele, consider eu că atât prin contribuția nemijlocită a Comisiei cât şi a eventualele cereri care vor fi formulate de judecătorul sau procurorul nepromovat aceste proceduri se vor lungi peste termenul limită de evaluare. Cu certitudine, suntem în situația în care această reformă, pur şi simplu, va cădea sub greutatea acestor proceduri juridice”.

Legea Vettingului prevede că filtrul de integritate etică și financiară trebuie trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. Între timp, şi procesul de pre-vetting este în impas. La începutul lunii august, magistraţii Curții Supreme de Justiție au anulat hotărârile emise in legătură cu 21 de candidați la funcțiile de membri ai CSM şi CSP, care nu promovaseră evaluarea integrității etice și financiare. Toţi urmează să fie reevaluaţi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter