Justiție

Ce spune directorul CNA, Iulian Rusu, despre lipsa apariției a lui Veaceslav Platon în lista de sanțiuni UE: „Cred ca este un exercițiu în derulare cazul lui Platon”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Directorul CNA Iulian Rusu a declarat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA că exercițiul de aplicare a sancțiunilor ține nemijlocit de jurisdicție și ține de procedurile lor interne în care ei cuantifică cât de grave sunt informațiile sau potențialele probe pentru ca aceste sancțiuni să fie aplicate. De asemenea, Iulian Rusu a menționat că, sunt date care sunt cunoscute publicului larg și crede că este un exercițiu în derulare care nu a ajuns la un final.

Întrebat dacă este posibil ca în viitorul apropiat să apară și numele acestui personaj. Șeful CNA a spus că nu exclude acest fapt. „Luând în calcul datele cunoscute și publicului larg despre multiplele suspiciuni de comitere de acte ilegale.”

Acesta a mai menționat că sunt mai multe dosare în care figurează Veaceslav Platon. Și, acestea sunt în exercitare atât la CNA, dar și nemijlocit la Procuratura Anticorupție.

„Dosare care sunt instrumentate de către colegii noștri, ofițeri de urmărire penală, dar și colegii procurori. Sunt dosare în proces, respectiv aici trebuie să fim foarte atenți în contextul cum sunt luate deciziile pe sancțiuni versus cum are loc urmărirea penală. Sunt totuși două exerciții distincte. Primul exercițiu este bazat pe procedurile statului care examinează posibilitatea de a aplica o astfel de restricție, sancțiune. Cel de-al doilea caz, noi ne ghidăm de prevederile codului de procedură penală,” a precizat Iulian Rusu.

Astăzi, tentativa lui Veaceslav Platon de a corupe angajații Batalionului „Pantera", în timp ce se afla în închisoare, a fost analizată la Judecătoria Chişinău. Magistraţii au examinat probele, inclusiv înregistrările audio-video, date temporar dispărute. Platon este fugit din Republica Moldova și este judecat în lipsă.

Citește și: UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” cu participarea directorului CNA, Iulian Rusu, poate fi urmărită aici.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter