Economic

Aprobat de Guvern! De la 1 aprilie, pensiile şi unele indemnizaţii sociale vor fi indexate

Aprobat de Guvern! De la 1 aprilie, pensiile şi unele indemnizaţii sociale vor fi indexate

Din întâi aprilie, pensiile şi unele indemnizaţii sociale vor fi indexate cu 15 la sută în urma unei decizii aprobate astăzi de Guvernul de la Chișinău. Pensia minimă pentru limita de vârstă va fi de 2620 de lei, cu 341 de lei mai mult decât în 2022.

Subiectul indexării pensiilor a stârnit un nou schimb de replici între başcanul Găgăuziei Irina Vlah şi premierul Dorin Recean.

IRINA VLAH, başcanul autonomiei găgăuze: „Legea privind indexarea pensiilor prevede majorarea pensiilor în conformitate cu procentul inflației, care astăzi a ajuns la 26. Credeți că este corectă această indexare de 15% și nu este o încălcare”.

DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova: „Eu am rugat colegial să nu mai faceți politică la ședința Guvernului. Știți foarte bine resursele de care dispune acest stat. Vorbiți după ce voi sfârși eu. Eu o să vă ascult.”

Din 1 aprilie, va fi indexată şi pensia minimă pentru dizabilitate. În cazul unei dizabilități severe, cetățenii vor primi 1965 lei, pentru o problemă de sănătate accentuată, compensaţia va fi de 1834 lei, iar a unei dizabilități medii - de 1 310 lei.

PENSII INDEXATE CU 15%

PENSIA MINIMĂ PENTRU LIMITA DE VÂRSTĂ 2620 LEI

PENSIA PENTRU DIZABILITATE SEVERĂ 1965 LEI

PENSIA PENTRU DIZABILITATE ACCENTUATĂ 1834 LEI

PENSIA PENTRU DIZABILITATE MEDIE 1310 LEI

Coeficientul de indexare se va aplica doar cetăţenilor care au pensii ce nu depășesc salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2023, estimat la 11700 de lei. Pentru indexarea anunţată, sunt necesare puţin peste 3 miliarde de lei, dintre care 2,35 de miliarde vor fi alocate din Bugetul de Asigurări Sociale, iar restul sumei din Bugetul de Stat.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Inflaţia cumulativa in 2021 şi 2022 a fost de 48 la suta, pensia medie în această perioadă a crescut cu 53 % iar pensia minimă a crescut cu 92 de %, trebuie să înţelegem că suntem întro situatie destul de complicată, deficitul în bugetul asigurarilor sociale este de peste 37 miliarde de lei, deci aproximativ 30 % din acest buget. Dacă situaţia economică se va îmbunătăţi, noi o să venim cu masuri suplimentare.”

„Trebuie indexată cum e inflaţia. Dar, constatând că guvernul nu are resurse cu ce să plătească că au fost făcute compensaţii pentru căldură gaz, e bun şi 15 %. Pe mine mă aranjează asta.”

„Am acum 1950. Din partea copilor când avem ajutor ne mai descurcăm dar aşa în nici un caz nu putem să ne descurcăm, fără ajutorul cuiva. 15% defel nu o să ne ajungă.”

„Ştiţi acei care au muncit au şi pensie. Eu în starea care eu sunt am muncit 40 de ani, am ieşit la pensie şi dacă îmi trebuie mai mult lucrez.”

Din 1 aprilie, va fi majorat, la fel cu 15 la sută, şi venitul lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor social și pentru perioada rece a anului. După indexare, acesta va fi de 1568 de lei, pentru un adult, și 1631 de lei, pentru un copil.

De asemenea, vor fi indexate, cu aproape 29 la sută, indemnizațiile zilnice pentru minorii care se află plasament de tip familial, precum și în serviciile sociale. De indemnizație vor beneficia aproximativ 2850 de copii.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter