Deşi în Republica Moldova există o lege care sancţionează discursul de ură sau discriminarea, în majoritatea cazurilor, aceasta nu este implementată. La doi ani de la adoptarea legii, specialiştii constată că rezultatele nu sunt tocmai îmbucurătoare. Asociația Presei Independente și Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare au organizat astăzi o şedinţă cu reprezentanţii instituţiilor statului pentru a identifica soluţiile.
La eveniment au participat secretari de stat, reprezentanţi ai Parlamentului, ai Procuraturii Generale, dar şi alţi funcţionari publici. S-a vorbit despre necesitatea revizuirii cadrului legal, dar şi competențele instituţiilor responsabile, cum ar fi Consiliul pentru egalitate şi Poliția.
ANGELA MUNTEANU-POJOGA secretar, Comisia parlamentară pentru drepturile omului şi relaţii interetnice: „În discuţiile cu societatea civilă, Consiliul de Egalitate, Avocatul Poporului, am înţeles că proiectul de lege care a fost votat în Parlamentul RM, cu privire la discursul de ură, este un proiect bun, dar care nu este cumva complet, nu este în totalitate lucrativ. Şi eu sunt aici pentru a înţelege unde putem îmbunătăţi acest proiect, pentru ca în final el să poată fi implementat. Pentru că, în campania electorală care s-a finalizat recent, iarăşi Promo-LEX vorbeşte despre foarte multe cazuri de discurs de ură.”
Proiectul de lege care sancționează penal și contravențional discursul instigator la ură a fost votat în 2022, după mulţi ani de aşteptare. Dosarele deschise în urma acestor fapte sunt, însă, deseori tărăgănate.
GHEORGHINA DRUMEA secretar, Coaliţia pentru Incluziune şi Nediscriminare: „Legislaţia nu este suficient de clară ce înseamnă acest fenomen, profesioniştii cu regret nu sunt pregătiţi suficient. Nu s-a învăţat ce înseamnă discriminarea, prejudecata. Pentru un profesionist deja format este mai dificil să înveţe ceva nou şi să aplice. Mai avem şi elementele de disonanţă legislativă, utilizarea diferitor terminologii. Şi atunci cei care sunt atât de iniţiaţi în domeniu se confundă.”
DANIELLA MISAIL-NICHITIN secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne: „În nouă luni, au fost înregistrate 16 infracţiuni motivate de prejudecată şi 24 de contravenţii. Bineînţeles că este loc de mai bine. Este necesară o noţiune foarte clară în cadrul legal, care ar permite delimitarea noţiunilor şi inclusiv pârghii suplimentare pentru a documenta aceste cazuri. Înţelegem cât este de important şi necesar ca în cadrul Academiei Ştefan cel Mare să fie revizuită curricula.”
Evenimentul a fost organizat de Asociația Presei Independente și Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare.
Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei Uniți Împotriva Crimelor De Ură, realizată de Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu un grup de ONG-uri din domeniile drepturilor omului și justiție, cu suportul Millennium Partners.