Politic

Procurorul general interimar, Ion Munteanu: În cazul în care se va constata că alegerile pentru funcţia de başcan al UTA Găgăuzia au fost fraudate, acestea ar putea fi anulate şi organizate repetat

Procurorul general interimar, Ion Munteanu: În cazul în care se va constata că alegerile pentru funcţia de başcan al UTA Găgăuzia au fost fraudate, acestea ar putea fi anulate şi organizate repetat

În cazul în care se va constata că alegerile pentru funcţia de başcan al Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia au fost fraudate, acestea ar putea fi anulate şi organizate repetat. Declaraţiile au fost făcute de procurorul general interimar, Ion Munteanu, în emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova. El a vorbit și despre necesitatea tribunalului anticorupţie şi lipsa mecanismelor de recuperare a bunurilor.

Procurorul general interimar Ion Munteanu a anunțat că se examinează listele persoanele care şi-au dat votul la alegerile din UTA Găgăuză deoarece există suspiciuni că, în acea zi nu s-ar fi aflat în Republica Moldova.

ION MUNTEANU procuror general interimar: „În paralel, sunt investigate și aspecte de finanțare ilegală și de atragere a fondurilor electorale ilegale. În cazul în care se constată fraudarea alegerilor, logic ar trebui să se finalizeze, cel puțin, cu alegeri repetate.”

În acest context, Ion Munteanu susţine crearea unui Tribunal Anticorupţie, doar dacă acesta va dispune de toate pârghiile şi competenţele necesare pentru a emite cât mai curând sentințe în dosarele mari de corupţie.

ION MUNTEANU procuror general interimar: „Asta înseamnă activitate specială de investigaţie proprie, expertiză proprie, consultanţă şi traducere proprie, cooperare internaţională proprie. Specialişti proprii este foarte important, tehnică de calcul, acces la bazele de date sau toate aceste mecanisme Procuratura Anticorupţie astăzi nu le are.”

Deşi condamnarea în dosarele de rezonanţă este o prioritate, Ion Munteanu susține că deocamdată nu înregistrăm progrese, deoarece instituţiile nu dispun de mecanisme ce le-ar permite recuperarea bunurilor infracţionale.

ION MUNTEANU procuror general interimar: „Astăzi la etapa actuală statul nu are mecanisme exacte care să poată pună în aplicare o eventuală sentinţă de confiscare a bunurilor infracţionale în gestiunea statului. Sau din punctul meu de vedere astăzi trebuie gândite mecanisme reale care se află sub controlul statului de recuperare a bunurilor infracţionale ca rezultat a pronunţării sentinţelor.”

O soluţie propusă este cooperarea cu autorităţile din statele vecine care deja aplică aceste mecanisme, fapt ce ar permite recuperarea bunurilor oligarhilor basarabeni aflaţi în străinătate.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter