Politic

Soarta regiunii transnistrene depinde de războiul din Ucraina. Mihailo Podoleak: „Multe state au avut de suferit, inclusiv Republica Moldova”

Soarta regiunii transnistrene depinde de războiul din Ucraina
Sursa video: TVR MOLDOVA

Eşecul armatei ruse în războiul din Ucraina va permite Republicii Moldova să-şi recapete controlul total asupra regiunii transnistrene. De această părere este Mihailo Podoleak, consilierul principal al președintelui Ucrainei. El spune că forţele ruse este din ce în ce mai slabe, în timp ce ucrainenii înregistrează tot mai multe victorii.


Eşecul armatei ruse în războiul din Ucraina va permite Republicii Moldova să-şi recapete controlul total asupra regiunii transnistrene. De această părere este Mihailo Podoleak, consilierul principal al președintelui Ucrainei. El spune că forţele ruse este din ce în ce mai slabe, în timp ce  ucrainenii înregistrează tot mai multe victorii.

MIHAILO PODOLEAK consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski
Sursa: Vocea Basarabiei TV:
„Eu consider că unica soluție este eșecul total al Rusiei în războiul cu Ucraina. Dacă Rusia va pierde, dar eu sunt sigur că așa și va fi, şi se va retrage, atunci noi ne vom recăpăta enclavele criminale care au existat pe teritoriul nostru din 2014. Mă refer, în principal, la Peninsula Crimeea, Donetsk și Lugansk.”

În interviul pentru un post de televiziune din Republica Moldova, Mihailo Podoleak a mai declarat că restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, dar şi a altori ţări care au avut de suferit în urma agresiunii Rusiei, este posibilă doar prin înfrângerea armatei ruse.

MIHAILO PODOLEAK consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski
Sursa: Vocea Basarabiei TV:
„Atunci când Rusia va pierde războiul, în interiorul țării vor începe procese de modernizare. Multe state au avut de suferit, inclusiv Republica Moldova, care are o armată străină pe teritoriul său și nu i-a permis ţării să se dezvolte economic și politic, creând o situaţie internă tensionată, cu viziuni negative sau pozitive faţă de Federaţia Rusă. Cred că, automat, va fi luată o decizie corespunzătoare, iar Rusia nu se va implica pentru lichidarea, din punct de vedere juridic, a acestor enclave ilegale create în Georgia şi Republica Moldova, dar şi alte state unde Rusia pretinde că este teritoriul său.”

Între timp, în stânga Nistrului, incidentele nu contenesc. Fostul primar de la Pârâta, veteranul războiului de la Nistru, Gurie Popa, a fost reținut a doua oară de așa-zișii pacificatori. Primul caz a avut loc acum două zile, anunță Promo-LEX.

TELEFON PAVEL CAZACU avocat Promo-LEX: „Ieri, din nou, a dat un interviu pentru un post de televiziune în apropierea postului, dar nu pe teritoriul Postului de Pacificare. Când a încercat să se întoarcă spre casă, spre localitatea Pârâta, din nou, a fost stopat, nu i s-au comunicat motivele stopării şi pentru pretinse verificări. Aceste 2 incidente din cauza acestor interviuri în presă unde el critică misiunea de pacificare atunci sunt incidente foarte şi foarte grave, mai ales că pacificatorii nu au aceste competențe de  a reține şi a verifica mijloacele de transport ale persoanelor civile.”

Promo-LEX solicită implicarea promptă a autorităților constituționale pentru asigurarea ordinii publice, documentarea cazului, dar și asigurarea securității cetățenilor Republicii Moldova.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter