Actualitate

Macron explică ideea Comunităţii politice europene: Nu este o alternativă la procesul de aderare, ci un cadru complementar care ar permite structurarea, în mod mai puternic, a relaţiilor

post-img
UE
Sursa foto: imagine simbol

Franţa susţine integrarea europeană a Republicii Moldova, a afirmat joi preşedintele Emmanuel Macron, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu președintele R. Moldova, Maia Sandu, liderul de la Paris explicând că noua "comunitate politică europeană" ar fi un cadru complementar al Uniunii Europene, relatează Mediafax.

"Comunitatea politică europeană nu este o alternativă la procesul de aderare, ci un cadru complementar care, independent de aderare, ar permite structurarea în mod mai puternic a relaţiilor politice, energetice, a investiţiilor, în relaţia cu mai multe ţări care doresc", a afirmat Emmanuel Macron, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Palatul Élysée cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

"Ideea ar fi să creăm un nou cadru de cooperare structurată, în care să adunăm naţiuni europene democratice care aderă la setul nostru de valori şi care aspiră să adere la Uniunea Europeană", a explicat Emmanuel Macron.

"Următoarele săptămâni ne vor permite să furnizăm un răspuns clar Republicii Moldova, care merită acest răspuns, ţinând cont de situaţia geopolitică, în materie de securitate şi umanitară. Agresiunea inacceptabilă comisă de Rusia asupra Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea întregii regiuni şi mai ales pentru Republica Moldova, întrucât recentele incidente produse în regiunea transnistreană arată că o extindere a conflictului nu poate fi exclusă", a subliniat preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron a propus pe 9 mai, într-un discurs rostit în Parlamentul European, crearea unei "comunităţi politice europene", pentru integrarea unor state precum Ucraina, care, în opinia sa, ar avea nevoie de "câteva decenii" pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE. În această nouă structură ar putea fi inclusă şi Republica Moldova ori Marea Britanie, care s-a retras din UE în 2020. Proiectul propus de Emmanuel Macron urmează să fie dezbătut la summitul Consiliului European din iunie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter