Extern

Emmanuel Macron vrea să discute „direct” cu Putin pe tema centralei nucleare de la Zaporojie

post-img
Emmanuel Macron
Sursa foto: AFP

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că vrea să vorbească în curând cu președintele rus Vladimir Putin despre „energia nucleară civilă” și despre centrala nucleară de la Zaporojie, ținta unor noi bombardamente în această săptămână, informează AFP, potrivit CaleaEuropeană.ro

„Intenţionez să am un contact direct cu el (cu Vladimir Putin) în următoarele zile, în primul rând pe subiecte ce ţin de industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie”, a declarat Macron jurnaliștilor la Paris, după o convorbire cu directorul-general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Liderul francez a mai declarat că „strategia rusă este de a aduce la disperare populaţia” și că „parlamentarii noştri au un rol de jucat” în acest sens în contextul în care Franţa găzduieşte pe 13 decembrie „o conferinţă la Paris pentru rezistenţa şi rezilienţa ucraineană”.

De partea rusă, „deocamdată nu există niciun acord cu privire la o convorbire la telefon cu preşedintele francez”. “La drept vorbind, nu există nicio propunere concretă cu privire la acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la finalul summitului Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la Erevan.

Săptămâna aceasta au avut loc atacuri repetate asupra vastei centrale nucleare din sudul Ucrainei. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a menționat „atacuri țintite” pentru care Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc.

Ulterior, miercuri, AIEA a precizat într-un comunicat că centrala nucleară de la Zaporojie a a fost din nou deconectată de la alimentarea externă cu energie electrică, în prezent bazându-se pe generatoare diesel de urgență.

Centrala este situată în regiunea Zaporojie, pe care Rusia a declarat-o anexată, nu departe de linia frontului. În octombrie, președintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care a plasat centrala nucleară sub administrația Rusiei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter