Extern

UE adoptată cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de când Rusia a declanșat un război de agresiune contra Ucrainei

post-img
UE
Sursa foto: tvr

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri, în ajunul împlinirii a doi ani de când Rusia a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei, încălcând dreptul internațional, cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni contra regimului lui Putin, a celor care se fac răspunzători de continuarea acestui război de agresiune ilegal, neprovocat și împotriva celor care îl sprijină în mod substanțial.

”În contextul în care ne apropiem de trista marcare a doi ani de când Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană continuă să exercite presiune asupra Rusiei. Astăzi, înăsprim și mai mult măsurile restrictive contra sectorului militar și de apărare al Rusiei, vizând și mai multe entități din țări terțe care furnizează echipamente, precum și pe cei responsabili pentru deportarea ilegală și reeducarea militară a copiilor ucraineni. Rămânem uniți în hotărârea noastră de a știrbi mașinăria de război a Rusiei și de a ajuta Ucraina să câștige lupta de legitimă apărare și de a-și restabili independența, suveranitatea și integritatea teritorială”, a subliniat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, într-un comunicat, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Decizia a fost salutată printr-un comunicat și de Comisia Europeană. 

Pachetul adoptat vineri de țările membre include:

Extinderea listei negre, incluzând noi nume

Consiliul a decis să impună măsuri restrictive împotriva a încă 106 persoane și 88 de entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Persoanele și entitățile vizate sunt în principal din sectoarele militar și de apărare și persoanele asociate, inclusiv cele implicate în furnizarea de armament nord-coreean către Rusia, precum și membri ai sistemului judiciar, politicieni locali și persoane responsabile de deportarea ilegală și de reeducarea militară a copiilor ucraineni.

În total, măsurile restrictive ale UE cu privire la acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei se aplică în prezent unui număr total de peste 2000 de persoane și entități.

Persoanele desemnate fac obiectul unei înghețări a activelor, iar cetățenilor și întreprinderilor din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția acestora. Persoanele fizice fac, de asemenea, obiectul unei interdicții de călătorie, care le împiedică să intre sau să tranziteze teritoriile UE.

Controale și restricții la import-export

Consiliul a adăugat 27 de noi entități pe lista celor care sprijină direct ansamblul militar și industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. Acestea vor face obiectul unor restricții mai stricte la export în ceea ce privește bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și bunurile și tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a industriei de apărare și securitate a Rusiei. Unele dintre aceste entități sunt situate în țări terțe (India, Sri Lanka, China, Serbia, Kazahstan, Thailanda și Turcia) și au fost implicate în eludarea restricțiilor comerciale, altele sunt entități rusești implicate în dezvoltarea, producția și furnizarea de componente electronice pentru ansamblul militar și industrial al Rusiei.

În plus, decizia de astăzi extinde lista articolelor restricționate care ar putea contribui la îmbunătățirea tehnologică a industriei de apărare și securitate a Rusiei, adăugând componente pentru dezvoltarea și producția de vehicule aeriene fără pilot (UAV).

În cele din urmă, UE a introdus restricții suplimentare privind exporturile de bunuri care contribuie în special la consolidarea capacităților industriale rusești, cum ar fi transformatoarele electrice.

Consolidarea cooperării internaționale

Decizia de astăzi include Marea Britanie pe lista țărilor-partenere care aplică un set de măsuri restrcitive asupra importurilor de fier și oțel din Rusia, precum și un set de măsuri de control asupra importurilor care sunt substanțial echivalente cu cele ale UE.

Documentele legale relevante vor fi publicate în curând în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter