Rusia a cerut vineri explicații de la SUA după amenințarea cu sancțiuni și eventuale acțiuni militare formulată de către vicepreședintele J.D. Vance, în cazul în care Moscova nu acceptă un acord privind încheierea războiului din Ucraina, transmit Reuters și EFE, citate de Agerpres.
'Este vorba despre un element și o poziție nouă pe care nu le auzisem înainte. Ne așteptăm la explicații suplimentare în timpul viitoarelor contacte', a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă telefonică zilnică.
Reprezentantul Kremlinului a răspuns astfel declarațiilor vicepreședintelui SUA pentru The Wall Street Journal (WSJ), conform cărora 'opțiunea de a face presiuni asupra Rusiei cu sancțiuni și chiar acțiuni militare rămâne pe masă' dacă Moscova nu negociază cu bună-credință.
''Există pârghii economice, există evident pârghii militare'' pe care SUA le-ar putea folosi contra lui Putin, a spus JD Vance într-un interviu acordat publicației americane.
''Există o serie de formulări, de configurări, dar ne pasă de independența suverană a Ucrainei'', a spus el.
Sunt declarații dure care contrastează cu cele făcute de secretarul apărării SUA, Pete Hegseth, care a sugerat miercuri că Statele Unite nu vor desfășura forțe militare în Ucraina, și care au loc în ajunul începerii contactelor directe între reprezentanții Rusiei și Statelor Unite la Conferința de Securitate de la Munchen (Germania), scrie EFE.
Între timp, Rusia a anunțat că nu va avea reprezentanți la Conferința de securitate de la Munchen, contrar a ceea ce afirmase în ajun președintele american Donald Trump, notează AFP.
'Reprezentanții ruși nu sunt invitați la Conferința de la Munchen (...) Este o decizie luată deja de mai mulți ani (...) Prin urmare nu vor exista reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe rus, nici din alte structuri oficiale ruse', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, în conferința sa de presă săptămânală.
Vance urmează să ia cuvântul vineri la Conferința de securitate de la Munchen, unde se va întâlni și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Președinții Statelor Unite, Donald Trump, și al Rusiei, Vladimir Putin, au convenit într-o conversație telefonică purtată pe 12 februarie să înceapă imediat negocierile pentru soluționarea războiului din Ucraina.