Europa azi

Europa Azi: Comisia Europeană se îndoieşte că Rusia îşi va relua exportul de gaz prin conducta Nord Stream1

Europa Azi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Președintele Maia Sandu le-a mulţumit ţărilor Uniunii Europene pentru decizia de a-şi deschide şi mai mult piaţa pentru produsele din Republica Moldova. Comisia Europeană se îndoieşte că Rusia îşi va relua exportul de gaz prin conducta Nord Stream1. Iar Albania şi Macedonia de Nord încep negocierile de aderare la UE după depăşirea unei serii de obstacole ridicate ani la rând de guvernele UE.

MAIA SANDU, MESAJ DE MULŢUMIRE ADRESAT U.E.
Președintele Maia Sandu le-a mulţumit ţărilor Uniunii Europene pentru decizia de a-şi deschide şi mai mult piaţa pentru produsele din Republica Moldova. Şeful statului a transmis mesajul printr-un comunicat oficial în care salută decizia de ieri a Consiliului UE privind liberalizarea temporară a comerțului cu produse agricole din Republica Moldova care nu sunt complet liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Potrivit deciziei, timp de un an, Republica Moldova poate cel puțin să-și dubleze exporturile de produse de acest fel spre Uniunea Europeană fără a achita taxe vamale. Maia Sandu amintit că două treimi din produsele exportate de Republica Moldova ajung pe piaţa europeană, iar gestul de solidaritate va ajuta statul să depăşească mai ușor criza provocată de războiul ruso-ucrainean.



ÎN FAŢA UNEI NOI ETAPE A CRIZEI ENERGETICE
Comisia Europeană nu crede că Rusia îşi va relua exportul de gaz prin conducta Nord Stream1. Potrivit publicaţiilor internaţionale, o astfel de prognoză a făcut comisarul european pentru buget, Johannes Hahn într-o declaraţie de presă. Rusia a anunţat că închide gazoductul pentru lucrări de mentenanţă, însă pe fondul războiului în care UE sprijină Ucraina, ţările UE se arată sceptice că Moscova va relua livrările de gaz prin conducta Nord Stream care face conexiunea între Rusia şi Germania prin Marea Neagră. Prin această conductă care funcţionează de 10 ani, UE importa anual peste o treime din volumul de gaz necesar. Însă unele ţări ale blocului comunitar rămân dependente în proporţie de peste 70 sau chiar 90 la sută de importurile de gaz rusesc.



UN PAS ISTORIC PENTRU EXTINDEREA U.E.
Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. Prin acordul celor 27 de state membre au fost depăşite o serie de obstacole ridicate de guvernele UE, deşi negocierile ar fi trebuit să înceapă încă acum 4 ani. Este un moment istoric, a spus şeful Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, adresându-se preşedintelui albanez Edi Rama şi celui macedonean Dimitar Kovacevski.



URSULA VON DER LEYEN preşedintele Comisiei Europene: "Cel mai important e că în pofida acestor vremuri provocatoare ale războiului brutal al Rusiei, ați dovedit şi ați avut timp să demonstraţi din nou atașamentul dumneavoastră față de valorile europene ca prieteni și parteneri adevărați. Vreau să vă mulțumesc personal pentru asta."

Macedonia de Nord a devenit candidată pentru aderare la UE în 2005, iar Albania - în 2014.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter