În contextul declarării stării de urgenţă în domeniul energetic, autorităţile Republicii Moldova au îndemnat cetăţenii să economisească energie. Una dintre soluţiile eficiente pentru a reduce cheltuielile la curent ar fi alegerea aparatelor electrocasnice cu o clasă superioară de eficienţă energetică.
Frigiderele şi congelatoarele sunt electrocasnicele care consumă cea mai mare cantitate de energie, aproximativ 40%, deoarece utilizarea lor este constantă. În factură, acestea reprezintă 13 la sută din cheltuielile anuale.
ROMAN STRELEŢ, consultant magazin electrocasnice: „Din tehnica electrocasnică care consumă mai multă energie pe zi este frigiderul pentru că el lucrează în continuu şi conditionerul dacă este folosit la fel în continuu. Caloriferele, încălzitoarele şi alte lucruri noi nu le folosim zi de zi, dar ele au un consum destul de mare. Când dumneavoastră procuraţi tehnica mai economă, acoperiţi suma, diferenţa pe care aţi plătit-o cu consumul de energie şi destul de repede scoateţi această diferenţă de bani.”
Este foarte important ca atunci când alegem un aparat electrocasnic să verificăm eticheta energetică care însoţeşte produsul.
IRINA ŢERIGRADEAN, şef direcţie conformitate CNED: Am o maşină nouă de spălat, cu o clasă de eficienţă energetică sporită, este vorba de clasa A, B, C, D şi faţă de cea veche este mai silenţioasă. Obţinem aceleaşi efecte, dar cu un zgomot redus, cu un consum de energie redus. Asta înseamnă să ne uităm la eticheta energetică şi să ţinem cont de aceste indicaţii.
„Sunt atent şi ne uităm să consume cât mai puţin. Asta este economie din toate părţile.”
„Luând în considerare scumpirea energiei electrice, sigur ne uităm. Să fie clasa de cheltuială energetică eficientă, A, A+, numaidecât.”
„Ne uităm la clasa energetică, să fie A şi la calitate, la denumirea lucrului. Să fie fabricat într-o ţară unde într-adevăr să fie totul de calitate.”
Investiţia în aparate calitative şi performante nu ţine doar de economia de bani, resurse sau energie, dar asigură şi un mediu ambiant sănătos.
IRINA ŢERIGRADEAN, şef direcţie conformitate CNED: „Să înţelegem că o energie care este consumată în risipă, în plus faţă de ce avem nevoie este un efect negativ asupra noastră în primul rând, ca și consumatori de energie, dar şi asupra întregii ţări.”
De exemplu, pentru un frigider de 538 de litri, în funcţie de clasa energetică, vom avea un consum diferit. Astfel, un aparat din clasa B va avea un consum de 159 kWh, pentru care vom achita în prezent suma de 651,9 MDL. Pentru un aparat din clasa E vom avea un consum de 300 kWh, pentru care vom plăti 1233 MDL. Astfel, vom achita cu aproximativ 50% mai puţin anual pentru energia consumată de un frigider clasa B comparativ cu clasa E.
CONSUM ÎN FUNCŢIE DE CLASELE ENERGETICE
Frigider de 538 Litri:
- Clasa B – 159 kWh * 4,10 lei/kWh = 651,9 MDL/ nivel zgomot 35dBA
- Clasa E – 300 kWh * 4,10 lei/kWh = 1233 MDL / nivel zgomot 35dBA
Sursa: https://cned.gov.md/ro
Specialiştii vin cu recomandări pentru a fi eficienţi din punct de vedere energetic. Este foarte important să evităm folosirea energiei în orele de vârf şi să scoatem din priză aparatele atunci când nu le folosim. Să nu utilizăm simultan aparate cu putere mare de energie, să izolam locuintele şi să folosim lămpile tip led pentru iluminatul casei.