Extern

Noi informații în cazul atentatului din Moscova: SUA ar fi transmis Rusiei că sala de concerte Crocus era o posibilă țintă

post-img
Crocus City Hall

Cu mai mult de două săptămâni înainte ca teroriștii să organizeze un atac sângeros în suburbiile Moscovei, guvernul american le-a spus oficialilor ruși că sala de concerte Crocus era o țintă potențială, potrivit unor oficiali americani familiarizați cu acest subiect, scrie The Washington Post.

Gradul ridicat de specificitate transmis în avertisment subliniază faptul că Washingtonului era sigur că Statul Islamic pregătea un atac care amenința un număr mare de civili. Acest lucru contrazice în mod direct afirmațiile Moscovei, potrivit căreia avertismentele americane au fost prea generale pentru a ajuta la prevenirea atacului.

Identificarea de către SUA a sălii de concerte Crocus ca țintă potențială – un fapt care nu a fost raportat anterior – ridică noi întrebări legate de motivul pentru care autoritățile ruse nu au luat măsuri mai puternice pentru a proteja locul de desfășurare a concertului, unde bărbați înarmați au ucis peste 140 de persoane și au dat foc clădirii.

O ramură a Statului Islamic și-a asumat atacul, cel mai sângeros din ultimii 20 de ani în Rusia. Oficialii americani au declarat public că grupul, cunoscut sub numele de Statul Islamic-Khorasan sau ISIS-K, „poartă responsabilitatea”, dar președintele rus Vladimir Putin a încercat să arunce vina pe Ucraina.

Atacul a afectat și mai mult imaginea de forță și securitate pe care încearcă să o transmită liderul rus și a expus slăbiciunile fundamentale ale aparatului de securitate al națiunii, care este măcinat de mai bine de doi ani de războiul din Ucraina. Pe plan intern, agenții lui Putin par mai preocupați de reducerea la tăcere a disidenței politice decât de eradicarea comploturilor teroriste, potrivit analiștilor și observatorilor politici.

Însuși liderul rus a respins public avertismentele SUA cu doar trei zile înainte de atacul din 22 martie, numindu-le „șantaj pur și simplu” și încercări de „intimidare și destabilizare a societății noastre”.

Oficialii americani familiarizați cu informațiile pe care Washingtonul le-a împărtășit cu Moscova au fost de acord să vorbească sub rezerva anonimatului. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze pentru acest articol. Anterior, NSC a recunoscut că Statele Unite au transmis informații „despre un atac terorist planificat la Moscova”, dar nu a precizat că Crocus City Hall a fost menționată ca posibilă țintă.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului nu a răspuns întrebărilor adresate de The Washington Post privind avertismentul. Dar marți, Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a declarat reporterilor de la Moscova că informațiile împărtășite de Statele Unite au fost „prea generale și nu ne-au permis să îi identificăm pe deplin pe cei care au comis această crimă teribilă”, potrivit agenției de presă Interfax.

Narîșkin a declarat că, în răspuns la informațiile americane, Rusia „a luat măsurile adecvate pentru a preveni” un atac. Dar înregistrările video de la locul măcelului arată că atacatorii nu au întâmpinat o rezistență semnificativă. Presa rusă a relatat că unitățile specializate ale poliției nu au sosit decât după mai bine de o oră de la începerea împușcăturilor, iar apoi au așteptat mai mult de 30 de minute înainte de a intra în clădire, moment în care atacatorii scăpaseră deja.

„Obligația de a avertiza”

Deși Washingtonul împărtășește în mod obișnuit informații despre posibile atacuri teroriste cu țări străine, în cadrul unei politici cunoscute sub numele de „obligația de a avertiza”, este neobișnuit să se ofere informații despre ținte specifice unui adversar, au declarat oficiali și experți. Făcând acest lucru, riscă să dezvăluie modul în care Statele Unite au obținut informațiile, punând potențial în pericol activitățile de supraveghere clandestină sau sursele umane.

Dar informațiile care indicau un atac asupra sălii de concerte indicau, de asemenea, un potențial pericol pentru americanii din Rusia. La 7 martie, Ambasada SUA a anunțat public că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte” și a sfătuit cetățenii americani „să evite adunările mari în următoarele 48 de ore”.

Statele Unite au făcut schimb de informații cu Rusia cu o zi înainte de acest avertisment public, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Narîșkin a declarat că „agențiile de informații americane” au transmis informațiile către FSB, serviciul de securitate de stat al Rusiei.

În cadrul politicii de obligație de avertizare, Statele Unite au împărtășit recent informații despre terorism și cu un alt adversar – Iranul. În ianuarie, oficialii americani au avertizat că Statul Islamic plănuia să comită atacuri în această țară, potrivit oficialilor americani, care au declarat că informațiile au fost suficient de specifice încât ar fi putut ajuta autoritățile iraniene să întrerupă două atentate sinucigașe cu bombă care au ucis cel puțin 95 de persoane în orașul Kerman.

În ciuda lipsei de securitate eficientă la Crocus City Hall, există indicii că guvernul rus, cel puțin inițial, a luat în serios avertismentul Washingtonului – care includea informații despre planurile Statului Islamic de a ataca o sinagogă, potrivit unui oficial american. La o zi după ce Moscova a primit aceste informații, FSB a anunțat că a împiedicat un atac al Statului Islamic asupra unei sinagogi din Moscova.

Islam Halilov, în vârstă de 15 ani, care a declarat că lucra la garderoba sălii de concerte în noaptea atacului, a spus că personalul de la Crocus a fost informat despre posibilitatea unui atac terorist, nu la mult timp după avertismentul public din 7 martie. „Am fost avertizați că ar putea avea loc atacuri teroriste și am fost instruiți ce să facem și unde să ducem oamenii”, a declarat Halilov într-un interviu oferit lui Dmitri Iegorov, un cunoscut jurnalist sportiv rus. Halilov a spus că au fost efectuate controale de securitate mai stricte la locul de desfășurare, inclusiv cu ajutorul unor câini dresați.

De ce securitatea nu a fost sporită și susținută după avertismentul inițial? Rămâne neclar acest aspect. Este posibil ca serviciile de securitate rusești, care nu au văzut un atac materializându-se în zilele imediat următoare datei de 7 martie, să fi presupus că informațiile SUA erau incorecte și să fi lăsat garda jos, au speculat unii dintre oficialii americani.

Putin a ridiculizat în mod public avertismentele privind terorismul din partea a ceea ce el a considerat a fi „o serie de structuri oficiale occidentale” în timpul unei întâlniri cu înalți oficiali FSB la 19 martie. „Le cunoașteți foarte bine, așa că nu voi intra în detalii în acest moment”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri oficiale a Kremlinului.

Putin a subliniat că cea mai importantă sarcină a FSB-ului era în Ucraina, ca parte a ceea ce el a numit în mod eufemistic „operațiunea militară specială a Rusiei”. Putin a asimilat forțele ucrainene cu teroriștii și a sugerat că acestea reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei. „Regimul neo-nazist de la Kiev a trecut și el la tactici teroriste”, a spus Putin, inclusiv „încercările de a recruta autori de atacuri subversive și teroriste care vizează infrastructura critică și spațiile publice din Rusia”.

După ce autoritățile ruse au reținut suspecți în atacul de la Crocus City Hall, Putin și alți lideri de rang înalt au susținut că Kievul a angajat agenții și a făcut planuri pentru ca aceștia să fugă în Ucraina, acuzații pe care oficialii americani și ucraineni le-au respins.

Rusia a acceptat cu recunoștință asistența din partea Statelor Unite în trecut. De două ori în timpul administrației președintelui Donald Trump, Putin le-a mulțumit americanilor pentru că au împărtășit informații care au ajutat la întreruperea atacurilor teroriste din Sankt Petersburg, în 2017 și 2019.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter