Actualitate

Serviciile speciale ruseşti sunt direct implicate în organizarea protestelor de astăzi de la Chişinău, afirmă șeful IGP

Serviciile speciale ruseşti sunt direct implicate în organizarea protestelor de astăzi de la Chişinău, afirmă șeful IGP

Serviciile speciale ruseşti sunt direct implicate în organizarea protestelor de astăzi de la Chişinău. Este declaraţia șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuţeanu, care a anunţat despre destructurarea unei grupări criminale, ce urma să provoace haos la mitingul organizat de partidul Şor. Potrivit poliţiei, ieri, au fost reţinute 25 de persoane, iar şapte dintre acestea sunt în arest preventiv. Unii provocatori urmau să fie remuneraţi cu sume de până la 10 mii de dolari.

Oamenii legii susţin că membrii grupului criminal reţinuţi la Chişinău sunt originari din Rusia şi din câteva state europene. Ei au intrat în Republica Moldova în baza unor acte de identitate false. La Chişinău, li s-ar fi alăturat câteva persoane cu antecedente penale -  sportivi şi bărbaţi cu probleme psihice. Potrivit poliţiei, misiunea clară a acestora era de a provoca destabilizări în timpul protestelor: să rupă cordoanele poliţiei şi să  instige la violenţă. Acţiunile urmau să fie coordonate de un cetăţean rus.

VIOREL CERNĂUTEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției „Conform sarcinii urmau sa fie 10 grupuri de la 5 la 10 persoane care trebuiau pe anumite adrese din chisinau sa fie cazate iar aceasta persoana venita din federatia rusa la data de 9 martie avea obiectivul de a merge la fiecare adresa de a face instructajul de a pregati si prin comunicare directa cu persoana din federatia rusa care coordona toate masurile si activitatile sa stabileasca actiunile de mai departe”.

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu, a mai desclat că organizatorii destabilizărilor urmau să ridice sume de până la 10 mii de dolari.

VIOREL CERNĂUTEANU șeful Inspectoratului General al Poliției: „Urmau a fi acordate persoanelor cu anumite insemne care trebuiau sa stea in fata si sa sigure provocarea fortelor de ordine si crearea coridoarelor pentru alte persoane care trebuiau sa vina din spate si sa mearga la destabilizare  persoanlee comunica foarte clar despre legaturile cu anumite forte de opozitie din Republica Moldova care vor asigura in caz de necesitate avocati, suport”.

Poliţia a făcut publice şi câteva înregistrări din cadrul anchetei. În filmuleţ apar mai multe persoane care par să discute planul de acţiune dn timpul protestelor. 

În această săptămână, şi poliţiştii de frontieră au anunţat că au reţinut, pe Aeroportul Chişinău, un bărbat care ar face parte din gruparea de mercenari ruşi Wagner. Iar vineri, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Moscova vrea să destabilizeze situaţia din Republica Moldova pentru a răsturna guvernarea pro-europeană. 

În acest scop, va folosi serviciile sale secrete, care ar sta în spatele protestelor de la Chişinău, inclusiv al celui de astăzi. Oficialul a subliniat că Statele Unite cooperează cu autorităţile Republicii Moldova privind măsurile de răspuns la tentativele Rusiei. Potrivit lui Kirby, SUA vor continua să scoată la iveală "identitatea și activitățile actorilor ruși" care amenință securitatea Republicii Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter