România la zi

Bogdan Aurescu: Putem să sperăm la o susținere consecventă și fermă a Germaniei pentru aderarea cât mai curând la spațiul Schengen

post-img
Bogdan Aurescu
Sursa foto:

România poate spera la o susținere „consecventă și fermă” a Germaniei pentru aderarea „cât mai curând” la spațiul Schengen, a declarat, duminică, ministrul de externe Bogdan Aurescu, la Forumul de Cooperare Bilaterală Româno – Germană (FCBRG), în marja celei de-a X-a ediții a Festivalului cultural „Săptămâna Haferland”, scrie caleaeuropeană.ro.

„Cred că este foarte important, în contextul acțiunii solidare și puternice a României în timpul acestui război din Ucraina, prin modul în care am gestionat situația celor peste 1,75 de milioane de refugiați ucraineni care au intrat de la începutul războiului și până astăzi în România și pe care i-am gestionat cu succes, cred că putem să sperăm la o susținere consecventă și fermă a Germaniei pentru aderarea cât mai curând a României la spațiul Schengen, ceea ce este important inclusiv pentru relația interumană dintre România și Germania, dintre etnicii germani din România, cu Germania, și invers, dintre comunitatea românească din Germania cu România”, a afirmat ministrul de externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat MAE.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis și a participat duminică, 31 iulie 2022, la Criț, la reuniunea Forumului de Cooperare Bilaterală Româno – Germană (FCBRG), în marja celei de-a X-a ediții a Festivalului cultural „Săptămâna Haferland”, organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în perioada 29-31 iulie 2022.

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno– Germană din acest an a beneficiat de parteneriatul Ministerului Afacerilor Externe și s-a desfășurat în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, precum și a 55 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Federală Germania și a 150 de ani de la înființarea primei misiuni diplomatice a României la Berlin.

În context, șeful diplomației române a vorbit despre relația privilegiată româno-germană și despre împărtășirea unei viziuni comune în cadrul Uniunii Europene.

„Avem, iată, o relație privilegiată, iar Tratatul acesta, care acum 30 de ani vorbea despre parteneriatul în Europa, nu face altceva decât să exprime o realitate pe care astăzi noi o trăim, și anume faptul că atât România, cât și Germania, în Uniunea Europeană actuală, care este atât de greu încercată de foarte multe provocări – sunt două state care gândesc la fel, care acționează la fel și care doresc să ducă mai departe proiectul integrării europene. În același timp, găsim soluții pentru foarte multe dintre problemele pe care le înfruntăm acum”, a afirmat Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul a vorbit despre modul în care s-a consolidat relația bilaterală româno-germană în ultimii 30 de ani, după căderea Cortinei de Fier, ajungând să aibă un caracter strategic, iar cooperarea economică fiind o parte cheie a acesteia. În context, a menționat potențialul de parteneriat în diverse domenii, pentru dezvoltarea societăților noastre, precum energie, tehnologie, transporturi sau educație.

„M-am bucurat să constat că avem, anul trecut, schimburi de peste 35 de miliarde de euro. Germania este, de fapt, primul partener comercial al României și al treilea investitor străin în România, ceea ce, evident, arată legăturile extrem de puternice dintre economia germană și economia română. Sperăm ca, așa cum am discutat cu doamna Baerbock la București, să putem să dezvoltăm și alte domenii. Am discutat atunci despre hidrogenul verde, despre producția și stocarea acestui combustibil al viitorului, am discutat despre IT&C, despre mobilitate și dezvoltare urbană, am constatat că, tot mai mult, atunci când ne uităm la schimburile noastre e vorba despre tehnologii înalte, ceea ce este important pentru dezvoltarea societăților noastre.

Doamna ministru, când a venit în România, a făcut și o vizită la Constanța, pentru că este important să lucrăm împreună la dezvoltarea capacităților noastre de a sprijini Ucraina cu tranzitul cerealelor către destinațiile terțe, pentru a evita accentuarea acestei crize alimentare pe care a generat-o, exclusiv și direct, Federația Rusă prin războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Suntem de asemenea recunoscători Germaniei pentru expertiza împărtășită în ceea ce privește învățământul dual, care nu face altceva decât să ne ajute să – n-aș folosi termenul de sinergie – ajungem la această îngemănare între educație și economie, care este extrem de importantă”, a explicat ministrul Bogdan Aurescu.

În cele din urmă, acesta a mai spus că partea română își dorește ca „frecvența și substanța dialogului nostru, atât politic, cât și economic și sectorial, să se dezvolte și mai mult.”

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter