Politic

Vot unanim la APCE pentru Republica Moldova în angajamentul de implementare a reformelor

Vot unanim la APCE pentru Republica Moldova în angajamentul de implementare a reformelor

Vot unanim la APCE pentru Republica Moldova în angajamentul de implementare a reformelor. Potrivit raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, autoritățile de la Chişinău au intrat într-o cursă contra cronometru la capitolul Reforma justiţiei şi Integrarea europeană. În plenul APCE, s-a vorbit şi despre consecinţele invaziei ruse în Ucraina, dar şi despre ajutorul Chişinăului în criza refugiaţilor. Iar un deputat de la Kiev le-a mulţumit cetăţenilor Republicii Moldova în limba română.

ALEXEI GONCEARENKO deputatul ucrainean: „Din numele Ucrainei și a poporului ucrainean vreau să spun mulțumesc Republicii Moldova! Mulţumesc pentru tot sprijinul pe care l-a primit Ucraina și cetățenii ucraineni în acest război pornit de Rusia împotriva noastră.”

Deputatul ucrainean Alexei Goncearenko a mai declarat că Republica Moldova a ales calea lumii libere, iar tocmai din acest motiv Rusia încearcă să destabilizeze situaţia în interiorul ţării.

ALEXEI GONCEARENKO deputat ucrainean: „Rusia atacă Republica Moldova, plătește politicieni moldoveni, politicieni pro-ruși, organizează mitinguri în toată ţara, fac haos şi propagandă, folosește energia drept armă, șantajează cu energie. Cu siguranță, pentru Rusia unul dintre obiective a fost să ocupe Odesa, să taie Ucraina de la Marea Neagră și apoi să atace Republica Moldova pentru a face legătura cu regiunea transnistreană, teritoriu deja ocupat de Rusia. Acesta a fost scopul lor! Au eșuat din cauza armatei ucrainene, dar încearcă să destabilizeze Republica Moldova chiar acum. Dar sunt încrezător că cetăţenii nu vor permite niciodată acest lucru.”

Şeful delegației Republicii Moldova la APCE, Mihai Popșoi, a declarat că pentru Chişinău rezoluţia aprobată este una dintre cele mai importante în cei 27 de ani, de când Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei.

MIHAIL POPŞOI vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova: „Statutul este în implementarea de reforme importante. În primul rând este vorba de sectorul justiției și combaterea corupției. Există deja primele realizări ale Comisiei de Pre-Vetting. Da, avem un sabotaj puternic din interiorul și din exteriorul sistemului. Există încercări ale forțelor pro-ruse de a destabiliza Republica Moldova, însă noi nu vom ceda.”

Şi deputații din alte state au apreciat reuşitele Republicii Moldova în domeniul transformării democratice, consolidarea drepturilor omului, combaterea corupției și dezoligarhizare.

DIANA STOICA deputat, membru al Delegației Parlamentului României la APCE: „Republica Moldova este un stat european angajat să respecte și să promoveze valorile care stau la baza Uniuni Europene. Știm că parcursul Chișinăului spre integrarea europeană nu este unul ușor şi aceste etape vor duce la consolidarea statului de drept și la o societate modernă și prosperă bazată pe valori moderne europene. Și vom fi acolo pentru ei.”

Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei s-a desfășurat în perioada 23-27 ianuarie.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter