Cultură

Ia românească a strălucit la Moscova

Ia românească a strălucit la Moscova

Ia românească a strălucit la Moscova, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Universale a Iei. Manifestarea e o premieră a diasporei româneşti din Federeaţia Rusă şi a misiunilor diplomatice ale României şi Republicii Moldova.

Oaspeţii care au venit la sărbătoarea dedicată iei româneşti au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare. Îmbrăcaţi în straie populare, invitaţii au declarat că sunt mândri să poarte ia românească şi să o promoveze în toată lumea, inclusiv la Moscova.

ELVIRA CUREŞ conducător artistic, Ansamblul folcloric "Izvoraş" : " Pentru un cetățean al Moldovei, al României care este departe de ţară, costumul popular, portul popular , ia, rreprezintă o bucățica a neamului, o bucățica din sufletul fiecărui om, deoarece  ia reprezintă starea omului.”


CRISTINA DIGARI invitat:" Am venit aici să reprezint poporul meu , tradițiile noastre  moldoveneşti  alături de tradițiile românești. Este important pentru că astfel îmi manifest iubirea către patrie, stima către patrie, către istoria noastră.

Participanţii la evenimentul, care anticipează Ziua Universală a Iei, au avut parte de un program artistic, dar şi de o expoziţie a meşterilor populari.

ARTUR DENIS interpret, muzică populară: „Eu cred că pentru orice bărbat român, a purta ie înseamnă a te simti acasă, a fi în preajma oamenilor dragi. Oriunde te-ai afla, eu cred că ia este un simbol naţional foarte deosebit.”

AURELIA CARAI interpretă, muzică populară: "Astăzi chiar într-adevăr port ie cu mandrie. Şi doar la sărbători deosebite , doar la evenimente aşa, mai deosebite.

Festivitatea dedicată Zilei Universale a Iei a fost organizată în premieră la Moscova de către Ambasadele României şi Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter