Actualitate

Șeful Moldelectrica, despre deconectările de lumină. "Cei din stânga Nistrului suferă în aceeași măsură ca și noi de deconectări de energie electrică"

post-img
Sergiu Aparatu

Cetățenii din regiunea transnistreană suferă în aceeași măsură ca și cei din dreapta Nistrului de deconectări de energie electrică, spune Sergiu Aparatu, administrator interimar al Întreprinderii de Stat Moldelectrica, care susține că astăzi a avut loc un atac mai apropiat de teritoriul Republicii Moldova și au fost izolate, inclusiv și sursele de energie.

"Republica Moldova cu Ucraina formează un bloc electro-energetic comun care este sincronizat cu Europa Centrală și, respectiv, oricare perturbație în sistemul ucrainean provoacă anumite dificultăți în sistemul energetic moldovenesc. Atunci când dispare o legătură puternică sau o sursă de energie care asigură stabilitate în sistem, atunci automatica care menține tensiunea din sistem acționează prin deconectarea consumatorilor astfel încât să echilibreze energia care e produsă cu cea care e consumată, pentru a aduce un echilibru în sistem. Atunci când Federația Rusă atacă infrastructura din Ucraina suntem puși în situație de a suferi și noi", a declarat Sergiu Aparatu, administrator interimar al Întreprinderii de Stat Moldelectrica, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Cei din stânga Nistrului nu sunt tocmai mulțumiți de această situație, existând niște revendicări în legătură cu transportul de energie electrică din România, în Republica Moldova, via Transnistria.

"Este evident că la tranzitarea energiei electrice prin instalațiile de distribuție a centralei electrice moldovenești sunt câteva pierderi, dar dacă sunt ele atât de importante, urmează să stabilim. Pot să vă spun cu siguranță că pe data de 15 noiembrie, și chiar și astăzi, în egală măsură au fost deconectați consumatorii atât de pe malul stâng, cât și de pe malul drept. Sunt mulțumiți, nemulțumiți, dar ei suferă în aceeași măsură ca și noi de deconectări de energie electrică. Astăzi a avut loc un atac mai apropiat de R. Moldova și s-au izolat inclusiv și sursele de energie. A fost o situație mai gravă", adaugă Sergiu Aparatu.

"Toată lumea trebuie să fie unită pentru că în aceste condiții nu este nimeni care să scape de riscurile de a rămâne fără curent electric. Este o calamitate de gradul întâi care se transformă pentru fiecare cetățean al R. Moldova într-o grămadă de nevoi și probleme de ordin personal. Aceste atacuri sunt unul dintre răspunsurile Federației Ruse la declarația Parlamentului European în legătură cu faptul că Rusia e stat terorist. Este cea mai gravă acuzație care i se poate adresa unui stat. De exemplu, Al-Qaeda e o organizație teroristă, un registru întâi de organizație teroristă căreia, evident, i se interzice orice mișcare în plan internațional. Când adresezi o asemenea calificativă într-o declarație a Parlamentului European, este, practic, o declarație de război. Cu un stat terorist nu poți să te așezi la aceeași masă. Deci, uităm de ceea ce s-a întâmplat anterior", e de părere Igor Munteanu, preşedinte al Partidului CUB.

România asigură astăzi cu circa 90% din necesarul de energie pentru Republica Moldova și chiar dacă vor fi accidente și mai grave, specialistul pe energie de la București, Otilia Nuțu, consideră că ar mai exista posibilități de import din România.

"Chiar în eventualitatea în care s-ar întâmpla un accident de tipul accidentelor care se întâmplă cu infrastructura controlată de ruși la MGRES așa încât linia să fie deconectată, ar mai exista posibilități să se exporte energie electrică din România pe alte linii, cu capacitate mai mică. Acum, principala îngrijorare pe care o am e legată de faptul că am luat niște măsuri care nu sunt tocmai fericite care întârzie creșterea producției de energie electrică. Noi acum ne confruntăm regional cu o criză majoră de energie electrică. Inclusiv în România, noi, până la începutul lunii octombrie importam deja niște cantități în creștere de energie electrică din Ucraina, iar acum suntem în situația în care trebuie să exportăm spre Moldova și către Ucraina și importăm foarte mult din Ungaria și Serbia. Acum ar fi fost timpul în România să ne asigurăm că toată legislația asigură o creștere cât mai rapidă a producției și investiției în sectorul de energie electrică. Mai mult decât atât, la noi s-au dat niște semnale populiste cu deja patru ordonanțe de plafonare și compensarea prețurilor la energie și s-a transmis public că lumea nu trebuie să economisească energie, vom aveam prețuri foarte mici la energie electrică. Noi trebuie să înțelegem că nu suntem o insulă complet izolată de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Avem, pe de o parte, obligația, în calitate de cetățeni români, să ajutăm Republica Moldova unde se găsesc un alt milion de cetățeni români, să sprijinim Ucraina unde riscul e de o criză umanitară de proporție dacă vor rămâne fără energie electrică și fără încălzire pentru iarnă. Acum trebuie să strângem cu toții cureaua, în mod solidari unii ceilalți. Prioritatea noastră acum ar fi să explicăm consumatorilor români că trebuie să ne gestionăm foarte bine consumul de energie electrică, exact tipul de campanie pe care l-am văzut în urmă cu câteva săptămâni în Ucraina și Republica Moldova, ar trebui să fie și în România, tocmai de aceea că criza este una regională", declară Otilia Nuțu, specialist pe energie al Expert Forum Bucureşti.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter