Actualitate

Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DPRP din cadrul Guvernului României: Alți 2000 de copiii din R. Moldova vor beneficia de Programul de Tabere ARC

post-img
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României
Sursa foto: captură de ecran

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Guvernului României organizează cea de-a XIV-a ediție a Programului de Tabere „ARC” 2023 destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni. Și în acest an circa 2000 de copiii din R. Moldova pleca în sejururi în România. Despre aceasta a precizat Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, invitat la emisiunea „Punctul pe AZi”.

„Departamentul Românilor de Pretutindeni se ocupă de comunitățile românești din afara granițelor, drept obiect de activitate și avem o atenție sporită pentru toate comunitățile din afara ganițelor. În special pentru R. Moldova avem un departament care se ocupă în speță doar de românii din R. Moldova, Departamentul pentru Relația cu R. Moldova. Însă noi venim în completare și vom sprijini copiii din R. Moldova într-un proiect de suflet care îl avem de foarte mulți ani, taberele ARC, unde am alocat 2000 de locuri pentru copiii din R. Moldova în acest an”, a declarat Gheorghe Cârciu în platoul TVR Moldova.

Oficialul român a precizat că toate costurile sunt acoperite de Guvernul României.

„Pot participa toți copiii de origine română care vorbesc mai mult sau mai puțin limba română pentru că este firesc că unii vorbesc mai puțin limba română și totuși sunt români. Noi am menționat Ambasada României și Ministerul Educației pentru selectarea copiilor. Pe o perioadă de 7 zile, copiii se vor afla în România, cazare, masă, activități sportive, educaționale, culturale, spirituale, vizite. Va începe de la 1 iulie și se va încheia la sfârșitul lunii august. O să avem la Piatra Neamț, la Bistrița, la Botoșani, la Hunedoara și la mare”, a punctat oficialul.

Precizăm că, activităţile organizate în cadrul Programului se bazează pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească. De asemenea, în două din cele șapte zile se organizează excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă.

Înscrierile românilor din diaspora se pot face până la data de 11 mai 2023, la misiunile diplomatice sau direct la DRP, la următoarea adresă de e-mail taberearc@dprp.gov.ro.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din 3 mai poate fi vizionată mai jos.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter