Granturile oferite de stat sunt o bună oportunitate de a începe sau a dezvolta o afacere pentru cei ce vor să revină acasă din străinătate. O demonstrează și o familie din raionul Drochia care și-a deschis o fermă de vaci pentru lapte. Ei au folosit experienţa acumulată peste hotare şi au investit eficient bani oferiţi prin programul de susținere a antreprenoriatului feminin.
Lucia și Sergiu Dolineanschi administrează o fermă de vaci de lapte în satul Fundurii Vechi. Afacerea a fost lansată în 2018.
SERGIU DOLINEANSCHI antreprenor: „Acum avem 120 de bovine, dintre care 70 îs vaci mulgătoare. Majoritatea vacilor sunt alintate, toate sunt importante, toate au un nume: avem Bălănica, iar cea care dă mai mult lapte e Ștacheta, din cauza că era un pic cam slabă. Pe zi mulgem în jur de 600 l. de lapte”.
Antreprenorii spun că prețul pe care îl oferă procesatorii pentru litru de lapte e prea mic, iar pentru a crește eficiența au decis să cumpere 3 aparate speciale cu ajutorul cărora să vândă lapte la sticlă, fără intermediari.
LUCIA DOLINEANSCHI antreprenoare: „Prețul laptelui este de 7,50 lei, fără TVA, este un preț mic față de cum se vinde în magazine. De aceea am apelat la grant ca să putem cumpăra dozatoare de lapte ca să putem să-l vindem noi la un preț mai mare ca să ne acoperim cheltuielile”.
SERGIU DOLINEANSCHI antreprenor: „Aceste dozatoare sunt exact ca niște aparate de cafea. Clientul vine cu sticla proprie, introduce bancnotele, cantitatea și obține laptele direct, proaspăt. Datorită acestui apărat, vom vinde laptele cu vreo 40% mai scump ca laptele direct pe care-l vinde la poarta fermei”.
Aparatele de imbuteliere vor fi instalate în Glodeni și Bălți. Valoarea totală a proiectului este de 320 de mii de lei, dintre care 199 de mii sunt un grant din partea ODA, prin internediul Programului de susținere a antreprenoriatului feminin.
SERGIU DOLINEANSCHI antreprenor: „Pe viitor avem planuri mari, vrem să dublăm nr.de bovine, să facem investiții în infrastructură. Suntem obligați să dezvoltăm această ramură ca să avem un produs calitativ pentru copii noștri, pentru viitorul nostru acasă”.
R.Moldova consumă anual peste 500 de mii de tone de lapte în timp ce producția abia ajunge la 250 de mii de tone. În prezent, se importă lapte din Polonia, România și Ucraina. Pentru a încuraja producția de lapte, Ministerul Agriculturii oferă fermierilor plăți directe în valoare de 3 lei per kilogramul de lapte.