Actualitate

Poliția a avut agenți sub acoperire infiltrați în grupurile care voiau să organizeze destabilizări în R. Moldova. Viorel Cernăuțeanu: Sunt implicate servicii de informații din Rusia

post-img
Persoane implicate în operațiuni de destabilizare

„Organizatorii protestului care urmează să se desfășoare astăzi au avut câteva obiective, printre care crearea haosului, în care sunt implicate servicii specializate din afara Republicii Moldova ce urmăresc să creeze destabilizări”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, într-un briefing de presă organizat astăzi.

„La poliție au ajuns informații că servicii de informații din Rusia sunt implicate în destabilizarea situației din Republica Moldova, inclusiv la protestul de azi.

Agentul sub acoperirie al poliției a intrat în contact direct cu cetățeni din  Rusia. Unul dintre ei are dublă cetășțenie - moldovenească și rusă. 

Conform sarcinii,  s-au format 10 grupuri cazate în Chișinău, la diferite adrese. Persoana cu dublă cetățenie avea misiunea de a merge la fiecare adresă, să ofere  instrucțiuni și, împreună cu coordonatorul din Rusia, urmau să stabilească pașii de urmat.

Sumele acordate fiecărei persoane implicate în organizarea destabilizării erau de 10 000 de dolari.

Persoanele respective erau racolate din rândul celor cu antecedente penale și a sportivilor.

25 de persoane au fost anchetate, dintre care șapte au fost reținute ca lideri ai grupărilor. în urma activităților oamenilor legii de ieri. O parte colaborează deja cu poliția.

În dimineața zilei de astăzi am avut și o alertă cu bombă, venită exact în maniera deja cunoscută de destabilizare. În urma suprapunerii vocilor, poliția a tras concluzia că persoana din Rusia care coordona organizarea destabilizărilor este acceași cu cea care a făcut alerta cu bombă”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter