Social

Temperaturile scăzute fac tot mai multe victime în R. Moldova. Cazurile de hipotermie s-au triplat în ultima săptămână

Victimele gerului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Temperaturile scăzute fac tot mai multe victime în Republica Moldova. Cazurile de hipotermie s-au triplat în ultima săptămână. Iar din cauza gheţuşului de pe drumuri, zeci de oameni s-au ales cu fracturi ale membrelor.

Odată cu răcirea vremii, numărul persoanelor care suferă degerături sau hipotermie a crescut de la patru la 12, în ultima săptămână.

VLADISLAVA CEBAN purtător de cuvânt, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească: „12 persoane, cu vârstele cuprinse între 34 și 70 de ani au fost diagnosticate cu hipotermie de gradul I-II. Cazurile de hipotermie au fost înregistrate în mun. Chișinău și în raioanele Anenii Noi, Bălți, Cahul, Căușeni, Dubăsari, Orhei, Strășeni și Vulcănești. După acordarea asistenței medicală urgente la etapa de prespital, pacienții au fost transportați la instituțiile medicale.”

DANIELA DANILOVA reporter TVR MOLDOVA: „Drumurile acoperite cu polei pot fi şi periculoase. Deşi s-a aşezat doar un strat subţire de zăpadă, zeci de persoane s-au ales cu diverse traumatisme în ultimele ore. De aceea, medicii îndeamnă oamenii să fie cât mai atenţi când merg pe drumurile înghețate sau coboară scările alunecoase.”

DORINA ARSENE, purtător de cuvânt, Institutul de Medicină Urgentă: „De ieri şi până astăzi, la Institutul de Medicină Urgentă, au ajuns în jur de 100 de persoane cu diverse traume din cauza timpului de afară. Aproape toate persoanele au plecat la tratament ambulator şi doar 20 de persoane au necesitat internare cu diverse facturi. În această perioadă rece a anului, îndemnăm persoanele să fie mai atente când urcă sau coboară scările, să nu alerge pe trotuar şi să poarte încălţăminte comodă pentru a evita traumele.”

Administrația de Stat a Drumurilor a anuţat că, pe parcursul nopţii, muncitorii au împrăştiat pe drumurile acoperite cu polei peste 1200 de tone de material antiderapant. Şi drumarii din Chişinău au avut de lucru odată cu venirea iernii.

VERONICA BALTAG comunicator, Direcţia Transport şi Căi de Comunicaţie, municipiul Chişinău: „Pe parcursul nopţii trecute s-au efectuat lucrări de dezăpezire şi combaterea lunecuşului pe drumurile publice municipale. Carosabilul a fost umed pe alocuri cu polei, de aceea a fost nevoie intervenţia utilajelor speciale pentru a răspândi polei pe zonele afectate.”

Pentru a evita căzăturile pe gheaţă, este important să purtaţi încălțăminte cu talpă antiderapantă. Iaer Administrația de Stat a Drumurilor atenționează conducătoriii auto să-şi echipeze autovehiculele cu pneuri de iarnă și să adapteze regimul de viteză a maşinii la condiţiile meteo.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter