Politic

Alegeri în Găgăuzia. În cursa pentru funcția de bașcan sunt înregistrați opt candidați

post-img
UTA Găgăuzia
Sursa foto: tvr

În regiunea autonomă găgăuză a R. Moldova s-a încheiat pe 31 martie înregistrarea candidaților la alegerile pentru funcția de bașcan, care se vor desfășura pe 30 aprilie. Potrivit Consiliului Electoral Central de la Comrat, au fost înscriși opt candidați în cursa de guvernator al regiunii, scrie moldova.europalibera.org.

Opt pretendenți la funcția de bașcan

Din cele opt persoane care și-au manifestat dorința de a obține voturile locuitorilor regiunii, șase candidați au fost înregistrați oficial în cursa electorală, până pe 31 martie.

Pe 1 aprilie, au fost înregistrați candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, dar și candidatul independent Serghei Cimpoieș, a cărui soartă era incertă până de curând. Deciziile de înregistrare a celor doi au fost luate la ședința din dimineața zilei de 1 aprilie, a spus pentru Europa Liberă președinta Consiliului Electoral Central de la Comrat, Iana Covalenco.

Candidați care susțin Moscova

Unul din primii înregistrați în cursa electorală este deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicoale Dudoglo. Acesta a fost anterior primar al Comratului, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a fost ales deputat în legislativul de la Chișinău din partea Partidului Democrat din Moldova.

La acțiunile electorale pe care le-a desfășurat în regiunea găgăuză, Dudoglo a justificat „acțiunile militare ale Rusiei în Donbass”. În timpul unui miting cu potențiali alegători, Dudoglo a pledat pentru cooperarea cu Rusia, deoarece „țarul rus a dat pământ găgăuzilor”, iar Rusia „a salvat găgăuzii de vărsare de sânge” în anii '90, scrie portalul regional nokta.md.

Grigorii Uzun este un alt candidat la funcția de guvernator al Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia (UTA Găgăuzia). El s-a înregistrat la Consiliul Electoral din Găgăuzia în calitate de candidat independent, dar Partidul Socialiștilor (PSRM) și-a anunțat susținerea pentru Uzun.

Presa locală scrie că Uzun ar fi fost implicat în mai multe scandaluri din regiune. Anterior, el a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea PSRM.

Continuarea articolului poate fi citită aici.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter