Justiție

Statistică îmbucurătoare. Numărul minorilor certaţi cu legea a scăzut cu peste 30 % în primele 11 luni ale anului

Statistică îmbucurătoare. Numărul minorilor certaţi cu legea a scăzut cu peste 30 % în primele 11 luni ale anului

Statistică îmbucurătoare. Numărul minorilor certaţi cu legea a scăzut cu peste 30 la sută în primele 11 luni ale anului faţă de perioada similară a lui 2022. Oamenii legii spun că e un rod al colaborării dintre Poliţia Naţională şi instituţiile de învăţământ, care au încheiat un parteneriat în domeniul educaţiei juridice şi a prevenirii delicvenţei juvenile. Potrivit oamenilor legii, violenţa din familie şi anturajul dubios influenţează comportamentele agresive ale minorilor.

Cele peste 400 de infracţiuni au fost săvârşite de 647 de copii. Este vorba despre jafuri, tâlhării, furturi, dar şi acţiuni de huliganism. Mai mult de jumătate au fost comise în mediul urban.

ALIONA DRAGOMIREŢCAIA, reprezentant INSP: „Dacă să vorbim la aspect de victime sunt fetele, dar la săvârşirea infracţiunilor predomină băieţii. Vârsta este între 14-17 ani. Sunt atât din familii bune, cât şi din social vulnerabile. Este îmbucurător faptul că recidiva la noi este doar în 11 cazuri.”

Potrivit psihologilor, violenţa din familie şi anturajul dubios influenţează comportamentele agresive ale minorilor. Comunicarea este salvatoare, spun specialiştii. Din 2020, ministerele Afacerilor Interne şi Educaţiei din Chişinău au încheiat un parteneriat, al cărui scop este combaterea infracţiunilor în rândul minorilor. Peste 15 mii de elevi din 250 de şcoli au beneficiat de programe de educaţie juridică.

„Eu, de exemplu, am învăţat cum corect să coordonez cu un poliţist. Să cunosc ce drepturi am, dar şi ce obligaţii am. Cum pot ajuta colegii, în situaţii de bullying, să-l ajut să treacă peste aceasta, dar şi alte lucruri interesante.”

„Facem ceva nou. De exemplu, la o lecţie prelevăm amprente, colectăm detaliile. La altă lecţie vedem ce conţine sângele. Aflăm mai multe despre legi, despre aspectul juridic.”

„La aceste lecţii, copiii învaţă că odată cu înaintarea în vârstă cresc şi responsabilităţile lor. Necunoaşterea legii nu salvează de culpă. Delicvenţa juvenilă pune amprentă pe viitorul lor.”

Cursul este opţional şi e predat de un profesor şi angajaţii poliţiei. Programul a fost implementat cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

DANIELLA MISAIL-NICHITIN, secretar de stat, Ministerul de Interne: „Rolul şcolii este unul foarte esenţial în a identifica acele comportamente de la o etapă foarte timpurie. Atunci, bineînţeles, noi putem identificând acest comportamente la o etapă timpurie, noi putem vorbi de o scădere a numărului de copii care comit infracţiuni.”

În prezent, o astfel de disciplină se predă în şcolile din Georgia, Bosnia şi Herţegovina, dar şi Macedonia.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor