Extern

1000 de pacienți ucraineni au fost transferați în spitalele din România și din alte 17 țări europene pentru a primi îngrijiri medicale

post-img
Ajutați Ucraina

Uniunea Europeană a coordonat cu succes coordonarea evacuării a 1000 de pacienți ucraineni prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, scopul fiind acela de a le oferi îngrijire medicală specializată în spitalele din Europa, scrie Calea Europeană.

Potrivit unui comunicat  al Comisiei Europene, pacienții au fost transferați în 18 țări: Franța,  Irlanda, Italia, Danemarca, Suedia, România, Luxemburg, Belgia, Spania,  Portugalia, Țările de Jos, Austria, Norvegia (membră a Spațiului  Economic European), Lituania, Finlanda, Polonia și Cehia.

Printre  operațiunile recente se numără transferul a 2 pacienți în Cehia la 3  august și 15 pacienți evacuați în Germania, 4 pacienți în Țările de Jos  și 2 pacienți în Norvegia la 4 august.

”Războiul  nejustificat al Rusiei în Ucraina duce sistemele de sănătate ucrainene  la limită. Pentru a ajuta Ucraina să facă față nevoilor medicale în  creștere galopantă, UE și-a intensificat operațiunile. Pe lângă livrarea  de medicamente și echipamente medicale către Ucraina prin intermediul  Mecanismului nostru de Protecție Civilă, coordonăm și evacuările  medicale. 1 000 de pacienți ucraineni au fost transferați în spitale din  18 țări europene. Doresc să mulțumesc tuturor țărilor care îi primesc  pe pacienții ucraineni în aceste momente critice. Solidaritatea UE  salvează vieți”, a transmis comisarul european pentru gestionarea  crizelor, Janez Lenarcic.

Pe măsură  ce numărul răniților din Ucraina crește de la o zi la alta, spitalele  locale se străduiesc să facă față cererii. În același timp, Polonia,  Republica Moldova și Slovacia au solicitat sprijin pentru operațiunile  de evacuare medicală (MEDEVAC) din țările lor, având în vedere afluxul  mare de persoane. Pentru a ușura presiunea asupra spitalelor locale,  începând cu 11 martie, UE coordonează transferurile de pacienți către  alte țări europene care dispun de capacitate spitalicească disponibilă.

Evacuările  medicale sunt sprijinite financiar și operațional de Mecanismul de  Protecție Civilă al UE. Sistemul de transfer MEDEVAC sprijină transferul  pacienților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, fie că sunt  bolnavi cronici sau răniți de război.

Mecanismul permite Comisiei să raporteze autorităților ucrainene  în care dintre țările UE/SEE au fost transferați pacienții.

Pentru un  transfer securizat al datelor pacienților, dosarele medicale ale  pacienților sunt partajate cu ajutorul Sistemului de alertă și reacție  rapidă (EWRS).

author-img_1

Cristian Sava

Reporter