Social

O companie din R. Moldova a început lucrările la un bloc de locuinţe, iar autorităţile locale susţin că firma nu are autorizaţie pentru noua construcţie

video

Construcţie cu multe semne de întrebare pe strada Nicolae Testemiţanu din Chişinău. De mai bine de două luni, o cunoscută companie pe piaţa imobiliară din Republica Moldova a început lucrările la un bloc de locuinţe. Autorităţile locale susţin că firma nu are autorizaţie pentru noua construcţie, iar cazul a ajuns în intanţă. Reprezentanţii companiei declară, însă, că au toate actele în regulă, aşa că muncitorii continuă lucrările.

ZFR

Noul bloc de locuinţe este ridicat pe un teren de pe strada Nicolae Testemiţanu şi deja a fost construit parterul. Reprezentanţii Primăriei Chişinău spun că lucrările sunt ilegale, fără autorizaţie, iar conform regulamentului de urbanism, aici pot fi construite doar locuinţe unifamiliale. Locuitorii din zonă se tem că se vor trezi cu alunecări de 

„Este risc ca să se ducă la vale casele de acolo şi să rămână oamenii fără locuinţe. MUSCA Sigur că e periculos. Eu recent mergeam şi această macara s-a desplat spre stradă şi când am vrut să trecem cu autobuzul... era foarte periculos.”

„Copiii s-au trezit, noi ne-am trezit, pentru că uşile, ferestrele, farfuriile din casă erau zguduite. E imposibil aşa de trăit. MUSCA Cred că e clar pentru toţi... nu e regulă, corupţie, tot...”

„Primăria, Poliţia, Procuratura... ei trebuie să ia o decizie, dar şi oamenii din jur care văd situaţia ar trebuie să decidă ceva, să facă un protest, eu nu ştiu, la noi oamenii sunt cam pasivi...”

Inspectoratul pentru Supraveghere Tehnică a emis un proces verbal şi a sesizat Ministerul Afacerilor Interne. Compania, însă, nu s-a conformat. Acum, reprezentanţii Inspectoratului spun că nu mai au pârghii legale să intervină.

ZFR

ION MORARU şef, Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică: „Contravenţia a fost trimisă în judecată. – Deci Poliţia şi dvs nu mai puteţi interveni în acest moment? – Nu. Dat fiind faptul că acolo sunt terenuri publice în jur, Primăria demult trebuia să facă pe art. 116 ocuparea abuzivă a spaţiului public.”

Angajaţii Preturii Centru au scos recent gardul din jurul şantierului.

VADIM HÎNCU pretorul sectorului Centru, Chişinău: „Gardul a fost de două ori evacuat de către colaboratorii Preturii sectorului Centru. Totodată, cheltuielile pentru evacuarea acestui gard sunt prezentate agentului economic pentru a fi compensate. Astfel, noi nu avem cheltuieli. În rest, toate măsurile care pot fi făcute de APL au fost executate. Absolut toate materialele, dosarul administrativ, procesele verbale... au fost transmise mai departe conform competenţei.”

Reprezentanţii companiei de construcţii au oferit un comentariu pentru TVR MOLDOVA. Aceştia susţin că au cumpărat terenul şi bunurile care se aflau pe acl lot de la o altă companie aflată în proces de faliment, dar care avea deja toate autorizaţiile de construcţie.

REACŢIA COMPANIEI DE CONSTRUCŢII: „Constatăm cu regret că obiectul în construcţie de strada Testemiţeanu, 12, (...) este ţinta unui atac orchestrat din partea unor persoane rău intenţionate (...) Comunicăm cu toată responsabilitatea că "INAMSTRO" SRL deţine toate actele permisive necesare edificării lucrărilor de construcţie a blocului de locuinţe."

Anterior, într-un alt reportaj realizat de jurnaliştii noştri, direcţia Arhitectură a Primăriei Chişinău a declarat pentru TVR MOLDOVA că nu a emis autorizaţie pentru această construcţie.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter