Social

Condiţii moderne pentru pacienţii şi cadrele medicale de la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga" din Chişinău

Condiţii moderne pentru pacienţii şi cadrele medicale de la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga" din Chişinău

Condiţii moderne pentru pacienţii şi cadrele medicale de la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga" din Chişinău. Secția Terapie Intensivă și Chirurgie Septică a fost renovată şi dotată cu tehnică de ultimă generaţie. Acum, medicii vor putea interveni mai promt în cazurile de urgenţă, având în acelaşi loc aparatajul necesar.

floare carpet

VICTOR COJOCARU, şef, Clinia Anestezie şi Terapie Intensivă, Spitalul Clinic Republican "Timofei Moşneaga": „Aici va fi o secţie ultraspecializată. Nu va fi necesitatea să luăm un aparat din altă secţie şi să-l aducem încoace. Nu va fi necesitatea să căutăm ceva, totul va fi sub mână. La noi aici e foarte important timpul. Ai întârziat cu 5-7 minute, gata, e târziu.  Eu ca director de clinică universitară, voi avea condiţii de a pregăti cadre noi.”


SERGIU SALAUR, şef secţie Terapie Intensivă și Chirurgie Septică: „Suntem dotaţi, vedeţi şi dvs. Aceste aparate care sunt pentru respiraţie artificială de ultimă generaţie, monitorizare. Avem la fiecare pacient seringi automate, oxigen. Sunt condiţii foarte bune de a lucra cu pacienţii. Aspirator, defibrilator, toate după standardele care trebuie să fie.”


De condiţii moderne vor beneficia cele 41 de cadre medicale din secţia de Terapie Intensivă şi Chirurgie Septică, dar şi pacienţii care ajung în stare gravă. Acum, secţia are 10 paturi, dintre care patru sunt izolate.

floare carpet


ANDREI UNCUŢA, director, Spitalul Clinic Republican "Timofei Moşneaga": „Numărul pacienţilor trataţi în Terapie Intensivă Chirurgie Septică a instituţiei noastre comparativ cu anul 2019 s-a dublat, de la 700 de pacienţi până la 1100 de pacienţi trataţi în anul 2023. Ceea ce ne vorbeşte despre o necesitate stringentă de abordare complexă a acestor pacienţi şi complicaţii septico purulente a pacienţilor din ţară.”


ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii din Republica Moldova: „Aici la necesitate vor fi aduse echipamente, aparate pentru aceşti pacienţi şi va fi posibil de realizat foarte multe investigaţii inclusiv doplere, ultrasonografii la patul pacienţilor, în sălile de proceduri. Pe parcursul anului sunt undeva peste o mie de pacienţi de această categorie cărora le sunt necesare anume aceste condiţii.”


Renovarea a costat 25 milioane de lei şi face parte din Proiectul "Răspuns de Urgență la COVID-19" implementat de Ministerul Sănătăţii cu susţinerea financiară a Băncii Mondiale. În total, în cadrul acestui proiect au fost reparate 11 secţii din sptialele Republicii Moldova.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter