Cultură

Istoria Teatrului Naţional Mihai Eminescu, poate fi cunoscută acum printr-un film documentar

Teatrul Național Mihai Eminescu
Sursa video: TVR MOLDOVA

Istoria tumultoasă a celui mai vechi teatru din Republica Moldova, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, poate fi cunoscută acum printr-un film documentar. Pelicula "O scenă a memoriei-100 de ani de Teatru Naţional" prezintă existenţa de un secol a instituţiei de cultură, care a fost într-o permanentă schimbare.

Filmul documentar "O scenă a memoriei-100 de ani de Teatru Naţional la Chişinău" face o trecere prin cele mai importante momente din istoria tumultoasă a instituţiei de cultură, evocând scene de la prima stagiune şi până acum. Protagonistul peliculei este renumitul actor şi regizor Vitalie Rusu.

SINCRON VITALIE RUSU, actor şi regizor: „Tot ce se petrece în teatru a trecut şi prin inima mea. Toată istoria. Eu nu zic aceşti 100 de ani. eu sunt mai tânăr decât teatrul naţional cu 20 de ani, eu sunt mai tânăr.”

Pelicula a fost realizată cu participarea actorilor români Ion Caramitru, Constantin Dinulescu, Ninela Caranfil şi alţii. Munca a fost una laborioasă, spune Petru Hadârcă, regizorul documentarului, care este şi directorul teatrului.

PETRU HADÂRCĂ, regizorul documentarului: „Timp de 10 ani, de fapt, s-a lucrat la cercetare. Şi am găsit imagini inedite cu anul 1924, cu spectatori aici, în faţa clubului Nobilime, în faţa Teatrului Naţional.”

RADU ZAPOROJAN, editor de imagine, design grafic: „Am descoperit căt e de bogată istoria Teatrului Naţional, cât de multe personalităţi au trecut pe aici şi cât de important este acest subiect, pentru noi, toţi.”

Realizarea filmului "O scenă a memoriei-100 de ani de Teatru Naţional la Chişinău" a fost susţinută şi de Centrul Naţional al Cinematografiei.

VALENTINA IUSUPHODJAEV, preşedinte, CNC: „Din această simbioză va rămâne, întâi şi-ntâi de toate, un document pentru urmaşi, ceea ce este important.”

Premiera documentarului a avut loc aseară şi a strâns reprezentanţi de marcă ai culturii basarabene, cinefili şi iubitori ai teatrului.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Un teatru Naţional, aşa cum se cuvine la toate popoarele civilizate. Doar că el a devenit naţional foarte târziu. Noi celebrăm 100 de ani, dar din ei, cea mai mare parte, el a fost străin.”

VASILE BOTNARU, jurnalist: „Teatrul Naţional, din păcate, a pendulat. Şi ştim din cauza cui, pentru că partidul nu i-a permis să producă ca un teatru naţional şi graţie actualei administraţii, dar şi a actorilor, a devenit un far, iertaţi-mi, vă rog, patetismul.”

Filmul documentar va fi prezentat duminică şi la Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter