Politic

Nicio organizație nu poate să ne asigure securitatea și apărarea în afară de NATO, experți

post-img
Punctul pe AZi

Nicio organizație nu poate să asigure securitatea și apărarea Republicii Moldova în afară de NATO, susține editorialistul la Ziarul Naţional, Nicolae Negru, iar profesorul universitar Valentin Naumescu e de părere că acum e momentul potrivit ca cetățenii Republicii Moldova să decidă dacă sunt pregătiți să fie adoptate mari decizii strategice cum ar fi renunțarea la neutralitate, depunerea aplicației de aderare la NATO, sau dacă se dorește apropierea de România.

Ieri, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Forumul Economic Mondial de la Davos, a cerut sisteme de apărare antiaeriană de la aliații săi.

"Mi-a atras atenția în declarația Maiei Sandu accentul pe acest concept de asigurare a apărării și securității Republicii Moldova, care trebuie revăzut. Probabil vor trebui politicienii noștri să-și expună punctul de vedere referitor la atitudinea sau relațiile cu NATO. Dacă suntem sinceri cu noi înșine, nicio organizație nu poate să ne asigure securitatea și apărarea în afară de NATO. La această concluzie au ajuns finlandezii, suedezii, Ucraina, de asemenea, cere această posibilitate de a adera la NATO. Cred că clasa noastră politică, dacă se consideră responsabili, dacă ține într-adevăr la suveranitatea și independența Republicii Moldova, acum putem spune că o parte din ea e fățarnică, zice că ține la independență, dar de fapt așteaptă să vină trupele ruse în Republica Moldova. Neutralitatea este așa, un fel de val, e o neutralitate falsă. Această discuție trebuie începută chiar acum. Fără consolidarea societății e problematică apărarea, asigurarea securității. Trebuie să vedem ce facem cu coloana a cincea, cu diferiți agenți care au pătruns aproape în toate instituțiile de stat", declară Nicolae Negru, editorialist la Ziarul Naţional, în studioul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Expertul la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, se declară sigur că Guvernul a purtat deja discuții și cu UE, și cu SUA, pe marginea consolidării capacităților R. Moldova și ca rezultat am primit acea asistență de 47 de milioane de euro din partea UE.

"Discuții pe acest subiect au mai fost purtate, doar că acum, probabil în economia acestei reuniuni la nivel înalt, președintele Maia Sandu a dorit să accentueze necesitatea și importanța unui sistem de apărare antiaerian pentru Republica Moldova în contextul în care deasupra țării noastre au zburat rachete lansate de către Federația Rusă, iar unele fragmente au căzut și pe teritoriul nostru. Pericolul este unul real. Din fericire, nu au fost victime sau pagube materiale majore, dar situația se poate înrăutăți în lunile următoare și atunci trebuie, cel puțin, să inițiem un dialog la acest subiect ca să asistăm în câteva luni la niște evoluții pe dimensiunea dată. Cert e că Ministerul Apărării și Ministerul de Externe sunt implicați în acest dialog periodic cu partenerii externi pentru a le comunica despre necesitățile de apărare. Bugetul pentru apărare a fost crescut în acest an. În continuare este destul de mic, în comparație cu alte state, evident că mai avem mult de lucru, dar, cel puțin, se fac niște pași în direcția corectă. Avem acest dialog la nivel înalt pe dimensiunea politică și de securitate cu Uniunea Europeană, care contează foarte mult. Mai sunt și alte probleme care trebuiesc soluționate. Mai e și o reformă a sectorului de securitate care trebuie continuată, să identificăm noi, ca stat, corect, care sunt amenințările la adresa securității naționale, care sunt statele agresoare din regiune, riscurile la adresa securității și prioritățile pentru securitatea națională. Aici partenerii trebuie să lucreze și sprijinul partenerilor externi este unul vital în această situație", susține Mihai Mogâldea.

În iunie 2023 Republica Moldova va fi gazda Summitului Comunității Politice Europene, o reuniune importantă și urmează să vină 47 de șefi de state și de guvern din Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă o mare responsabilitate care vizează în primul rând asigurarea securității tuturor delegațiilor care vor sosi în Republica Moldova, în condițiile în care în proximitate se află un război sângeros pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei.

"Cred că este un semnal politic foarte bun pentru Chișinău, Republica Moldova, la nivel european. Întregul eveniment din forța lui de a radia spre societatea din Republica Moldova va duce un plus al ideii pro-europene, pro-occidentale, al încrederii societății din R. Moldova în posibilitatea republicii de a se apropia cu șanse reale de o traiectorie pro-europeană și pro-occidentală. Cred că e un demers extrem de inspirat al administrației de la Chișinău, preluarea acestui Summit și sigur, să sperăm că condițiile de securitate vor fi așa încât să permită organizarea în bune condiții și să nu existe chestiuni legate de o escaladare, extinderea conflictului militar din Ucraina. În acest moment un asemenea scenariu nu este nicidecum iminent", spune Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Profesorul susține că există șanse de o continuare a procesului de înzestrare militară a Republicii Moldova, însă trebuie să și acționeze, să fie pro-activă.

"Procesul acesta a început deja anul trecut, doar va continua în acest an și e foarte bine că se întâmplă așa. Acest război, dincolo de toate nenorocirile, oferă și niște oportunități importante R. Moldova. Este oportunitatea strategică, cea legata de revizuirea caracterului neutralității prevăzută în Constituție. Cred că e momentul ca și Republica Moldova să se gândească foarte serios dacă într-adevăr neutralitatea aceasta este reală sau una falsă. În opinia mea, o țară și atât de mică și atât de lipsit de resurse nu poate fi cu adevărat neutră în regiunea unde se află, nu poate fi o Elveție. Dacă este neutră, înseamnă, de fapt, că e ori într-o parte, ori în alta. Ori aparține lumii ruse, ori trece de partea cealaltă, reușește să depășească această barieră, să intre în spațiul de interese strategice al lumii transatlantice. E foarte greu de apărat o neutralitate reală pe harta acestei regiuni în care ne aflăm", spune Valentin Naumescu.

Profesorul Naumescu e de părere că în al doilea rând, a doua oportunitate majoră e cea politică.

"E oportunitatea de a spune ferm: dorim să ne îndreptăm spre Uniunea Europeană, facem pași importanți, găzduim un Summit important al Comunității Politice Europene și spunem lucrurilor pe nume, aplicăm sancțiuni Federației Ruse, condamnăm agresiunea, invazia Rusiei în Ucraina, acestea sunt deja semnale politice importante care vin dinspre Chișinău."

Potrivit profesorului, a treia chestiune importantă sunt relațiile Republicii Moldova cu România.

"Din punct de vedere al al legăturilor energetice, de infrastructură. E incredibil cum au trecut 32 de ani și nu s-au făcut lucruri elementare. Realizăm acum că nu există o interconectare corespunzătoare energetică. E clar că în acest moment toate aceste întrebări trebuie să fie puse la Chișinău. Eu cred că un moment mai favorabil, din perspectiva discutării acestor chestiuni, care țin de acest sâmbure de rezistență, care a existat, din păcate în Republica Moldova din 1991 față de România, față de UE, față de NATO, față de Occident în general, acest înveliș de rezistență trebuie spart acum și trebuie explicat populației că nu există o altă șansă credibilă decât aproprierea de lumea occidentală și de România. Dacă acum opinia publică și societatea din Republica Moldova nu înțelege aceste lucruri, îmi e foarte greu să cred că va mai exista un alt moment în care ar mai putea înțelege aceste lucruri. Folosiți acest context, care este unul nefericit, dramatic, pentru a comunica în mod eficient cu societate. Trebuie să spunem foarte clar, trebuie văzut la nivelul societății ce cred oamenii cu adevărat, sunt pregătiți să fie adoptate mari decizii strategice; renunțarea la neutralitate, depunerea aplicației de aderare la NATO, se dorește apropierea de România? Sfatul/recomandarea mea este să deschidă aceste subiecte care au fost evitate zeci de ani, să nu mai ocolească subiectele așa-zis sensibile, acum este momentul. Un moment mai potrivit, mai oportun și mai fierbinte de a discuta aceste chestiuni sensibile nu poate exista", punctează profesorul Naumescu.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter