Economic

Eurobond, acces la piața financiară internațională

Eurobond, acces la piața financiară internațională

Încă un mecanism de accesare a finanţărilor externe. Republica Moldova ar putea emite euro-obligaţiuni, un instrument ce ar permite accesarea a cel puţin jumătate de miliard de euro sau dolari de pe piaţa financiară internațională, pe un termen de aproximativ 10 ani, în condiţii avantajoase. Banii urmează să fie investiţi în proiecte importante, cum ar fi infrastructura sau energia.

Eurobondul sau Euro-obligațiunea este un instrument prin care guvernele se împrumută pe piața internațională de capital, în valută străină, în baza unor condiții stabilite de piață, la dobânzi avantajoase comparativ cu cele interne. Acestea pot varia între 2 şi 4%, în funcție de ratingul de țară. Principalii creditori sunt fondurile de investiții sau băncile de pe piaţa internațională.

ADRIAN LUPUŞOR director executiv Expert-Grup: „Este o altă sursă de finanţare pentru bugetul de stat, pentru proiecte infrastructurale, pe lângă suportul oferit de partenerii de dezvoltare sau acele titluri de stat pe care Guvernul le emite pe piaţa internă. Banii disponibili pe intern sunt până la un an, maxim 2-3, dar când vorbim de eurobonduri vorbim de un împrumut de 5, 7 sau 10 ani”.

Potrivit experţilor, Republica Moldova ar putea emite un eurobond de 500 de milioane de dolari chiar anul viitor.

DUMITRU VICOL expert în pieţe financiare: „În momentul în care există voinţă politică, eurobondul poate fi emis între 6 şi 9 luni. Impactul direct ar fi unu - ai acces la mai mult capital şi la un areal mai mare de investitori şi al doilea lucru ai nişte aliaţi, în sensul că dacă fondurile mari ca japoneze, americane sunt investiţi în eurobondurile noastre atunci când se întâmplă ceva cu noi la nivel geopolitic sau altceva ai aliaţi/investitori care cumva fac presiune pe guvernele lor ca să ne susţină. Lucrul acesta s-a întâmplat cu Georgia şi Ucraiana, anul trecut”.

Acum autoritățile trebuie să-și concentreze atenția pe crearea unui mecanism de emitere şi gestionare a Eurobond-urilor dar şi pe elaborarea proiectelor investiționale de ţară.

ION GUMENE secretar de stat, ministerul Finanţelor: „Misiunea noastră ca şi guvern acum este să înţelegem cum se calculează raitingul şi să-i convingem că suntem mai buni acum decât am fost evaluaţi în trecut. Lucrul cel mai importat este proiectul de ţară, cum indentificăm acel proiect, căci eurobondul nu-l poţi emite mai puţin de jumătate de miliard”.

VASILE TOFAN bussiness expert: „Avem foarte mult de lucru la infrastructura acestei ţări de la drumuri, la şcoli şi spitale, căi ferate şi infrastructură energetică. Pentru a avea o creştere economică accelerată noi trebuie să investim, rata investiţiilor în ponderea PIB trebuie să fie 20%. Noi investim mult sub 3 miliarde. Noi investim undeva 200 mil pe an, e rata investiţiilor străine directe”.

Republica Moldova are o experiență limitată în interacțiunea cu piața internațională de capital. Singura dată când a emis un Eurobond a fost în 1997. Atunci a atras 75 milioane de dolari americani, la bursa de la Londra.

DUMITRU ALAIBA ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: „Noi suntem unica ţară din Europa, de pe continent care încă nu emite eurobonduri. Este în interesul pe termen lung al ţării noastre să fim acolo pe piaţă cotaţi”.

Cele mai recente Eurobond-uri au fost emise de România şi au avut o valoare de 1,4 miliarde Euro, pe o perioadă de 12 ani, cu dobândă de 2%, și 1,6 miliarde Euro, pentru 30 ani, la un randament de 3,3%. Ucraina a emis un eurobond de 1,2 miliarde Euro, pentru 10 ani, la o dobândă de 4%. EUROBONDURI EMISE DE ROMÂNIA, ANUL 2020 Suma 1,4 mld. euro Perioada 12 de ani Dobânda 2,02 % Suma 1,6 mld. euro Perioada 30 de ani Dobânda 3,37 % EURONDURI EMISE DE UCRAINA Suma 1,2 mld. euro Perioada 10 de ani Dobânda 4,37 %

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter