Actualitate

Patriarhul Kiril al Rusiei, declarații halucinante la adresa Republicii Moldova

lirill
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova, la fel ca Ucraina, face parte din "lumea rusă" şi este ţinta Occidentului, care ar fi declanșat războiul din Ucraina. Este declaraţia halucinantă a patriarhului Kiril al Rusiei şi a fost făcută la Adunarea Eparhială a preoților din Moscova. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei, care se subordonează caconic bisericii ruse, au spus, pentru TVR MOLDOVA, că nu susţin declaraţiile patriarhului rus.

Acum câteva zile, patriarhul Kiril al Rusiei a ţinut un discurs în faţa preoţilor din Moscova în care a reconfirmat sprijinul bisericii ruse pentru militarii lui Putin care luptă în Ucraina. Capul Bisericii Ortodoxe Ruse a dat de înțeles că ucrainenii și rușii sunt același popor. Patriarhul a declarat că nu Rusia a început războiul, ci, de fapt, s-a văzut nevoită să se implice pentru a apăra aşa-numita "lume rusă", din care ar face parte statele fostei URSS, inclusiv Republica Moldova.

KIRIL, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse: "Cei care au deschis focul asupra populației din Ucraina au căutat și caută în continuare să-l răspândească în toate țările din "lumea rusă", pe tot teritoriul canonic al bisericii noastre: asupra Rusiei, Belarusului, statelor baltice, asupra Republicii Moldova, a țărilor Transcaucaziene și a celor din Asia Centrală."

Potrivit experţilor, sub acoperirea ideii de "lume rusă", Moscova desfăşoară, de opt ani, acțiuni militare în Ucraina. Adept al propagandei ruse, patriarhul Kiril le-a cerut preoților să aibă o opinie comună cu cea a Bisericii Ortodoxe Ruse despre războiul din Ucraina. Capul bisericii ruse a recunoscut, însă, că nu toți credincioșii ruși susțin războiul.

KIRIL, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse: "Dacă cineva dintre enoriași vă va ruga să vă dați cu părerea despre situația actuală să nu uitați că preotul e chemat întâi de toate să fie vocea bisericii. Dacă pe alocuri nu e convins că exprimă poziția bisericii, mai bine e să nu vorbească deloc, să se abțină."

Între timp, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, care se subordonează canonic Patriarhiei de la Moscova, a participat la ședința comună a Consiliului Suprem al Bisericii Ortodoxe Ruse. Iar astăzi a fost prezent la ultima adunare din acest an a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, ce s-a desfăşurat la reședința patriarhală din Moscova. Anunţul despre vizita înaltului prelat a fost făcut de Mitropolia Moldovei.

Solicitaţi de TVR MOLDOVA, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei ne-au spus că nu susţin declaraţiile patriarhului Kiril. Cât despre vizita mitropolitului Vladimir la Moscova, ei susţin că este o obligaţie a bisericii pe care o reprezintă de a participe la şedinţele Sfântului Sinod de la Moscova.

PRIN TELEFON : episcopul Ioan al Sorocii, vicar al Mitropoliei Moldovei: "Biserica ortodoxă slujeşte poporului din Republica Moldova, noi nu facem parte din ruskii mir. Noi condamnăm cu vehemenţă războiul din Ucraina. Înalpreasfintitul nostru mitropolit este membru permanent al sfântului sinod al bisericii ortodoxe ruse. Nu participă doar în acest an 2022, când are loc aces război nedorit de nimeni, participă de cinci ori pe an, deoarece biserica orotoxă din R. Moldova este parte canonică a Bisericii Ruse şi asta în urma circumstanţelor istorice."

Patriarhul Kiril este cunoscut pentru predicile sale pro-război şi s-a remarcat prin mai multe declaraţii şocante. Capul bisericii ruse a spus, antrior, că rușii nu ar trebui să se teamă de moarte, iar dacă vor muri pentru ţara lor, vor fi lângă Dumnezeu, în viață veșnică. Înaltul prelat i-a încurajat pe ruşi să se înroleze în armată pentru a lupta în Ucraina, chiar şi cu preţul vieţii, pentru a le fi iertate păcatele.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter