Justiție

Cei cinci membri ai grupului infracțional reținut pentru contrabandă cu 33 automobile furate din UE, în valoare estimativă de 14 milioane lei – trimiși pe banca acuzaților

post-img
cinci membri ai grupului infracțional reținut pentru contrabandă cu 33 automobile furate din UE
Sursa foto: procuratura.md

Cei cinci membri ai grupului infracțional de 47 și 56 din ani, cu domiciliul în Chișinău care a fost reținut pentru contrabandă cu 33 automobile furate din UE, în valoare estimativă de 14 milioane lei au fost trimiși trimiși pe banca acuzaților.

Potrivit PCCOCS, reținerea acestora a fost anunțată în iunie 2021, urmare a investigațiilor autorităților din R. Moldova, România și Ungaria, sub egida Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC). Potrivit datelor rezultate din investigațiile ulterioare, valoarea automobilelor este estimată la 14 milioane lei.

Unul din aceștia, anterior a fost condamnat de prima instanță pentru fapte similare, iar dosarul este acum pe rolul Curții de Apel. Ulterior reținerilor din iunie, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul penal al altui membru al grupului, de 37 de ani; iar în privința altor persoane urmărirea penală continuă. Potrivit legii, contrabanda comisă în împrejurările investigate se pedepsește cu închisoare de la 4 la 10 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele se prezumă nevinovate.

Schema funcționase din 2019 până în iunie 2021. Automobilele erau de cinci modele și erau furate din Uniunea Europeană – preponderent din Franța și Italia. Ulterior, învinuiții foloseau actele pe care le aveau la dispoziție pe numele lor, pentru automobilele pe care le foloseau ori le aveau în folosință, de modele similare și pe care le prezentau la intrarea în Moldova. Iar până la traversarea hotarului, aceștia transmiteau în statele europene cu pricina plăcuțe de înmatriculare, pe care le confecționau artizanal și care erau montate pe automobilele furate. În ceea ce privește numărul de marcaj al caroseriei automobilelor, acestea fie erau deja modificate atribuindu-le un număr al altor automobile pentru care dețineau pachetul de acte europene, fie se modificau ulterior în condiții rustice în R. Moldova.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, pe automobilele introduse în R. Moldova prin contrabandă a fost aplicat sechestru, precum și pe alte bunuri alte învinuiților în valoare de peste 7.7 milioane lei, în vederea eventualei confiscări, odată cu pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter