Actualitate

Igor Dodon, fost preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru 72 de ore

Igor Dodon a fost reínut
Sursa video: TVR MOLDOVA

Igor Dodon, fost preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru 72 de ore. El este este bănuit de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de patrie şi acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Faptele pentru care este cercetat sunt pentru perioada 2014 - 2022. Ancheta a fost declanșată în celebrul dosar Sacoșa.

Procurorii Anticorupţie, în comun cu ofiţeri CNA  şi SIS au făcut dimineață percheziții în zece imobile şi automobile ale  lui Igor Dodon şi ale cumnatului său, Petru Merineanu. Oamenii legii  spun că bunurile şi banii care au fost folosiți la comiterea  infracţiunilor depăşesc valoarea a zeci de milioane de lei. Procurorii  au ridicat bunuri de lux, bani  în valuta naţională şi stăină,  contracte, chitanţe, documente şi recipise care urmează să fie  examinate.

ElENA CAZACOV, procuror-șef interimar, Procuratura Anticorupție: „De menţionat că în cadrul efecturării percheziţiilor una din persoane a  încercat să distrugă probele prin înghiţire. Înscrisurile despistate la  domiciliu care confirm tranzacţiile cu bunuri imibile în valoare ce  depăşesc suma de 700 de mii de euro. La fel la persoana respective au  fost găsite şi alte sume băneşti în valoare de peste 37 de mii de euro”.

Procurorii  afirmă că Igor Dodon şi cumnatul său, reţinut și el pentru 72 de ore,  au reuşit să ascundă unele bunuri şi documente necesare în investigarea  cauzei.

ELENA CAZACOV, procuror-șef interimar, Procuratura Anticorupție: „În una din locaţiile supuse percheziţiei au fost depistate peste 600 de  mii de lei, iar într-un plic simbolic a unui partid sume băneşti în  valută 17 ce depăşeşşte suma de 17 mii de euro şi o mie de dolari Doar la începutul anului 2022 persoanele supuse cercetărilor  şi ppersoanele interpuse a acestora au beneficiat de unele surse pe  care nu le cunoştem în vederea unor tururi turistice care depăşesc suma  de 4 milioane de ruble ruseşti”.

Pentru  fărădelegile pentru care este suspectat, ex-preşedintele Igor Dodon  riscă trei ani de închisoare pentru acceptarea finanțării partidului  politic de către o organizație criminală, 12 ani pentru trădare de  patrie şi până la şapte ani de puşcărie pentru îmbogățire ilicită.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter