Actualitate

VIDEO. Maia Sandu: "Dacă nu o să conștientizăm gravitatea problemelor de mediu și dacă nu o să acționăm urgent, zilele nu vor mai fi bune pentru copiii noștri"

post-img
conferință de presă

De Ziua Mondială a Mediului, marcată anual la 5 iunie, șefa statului a discutat, în cadrul Conferinței „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă”, organizată de Ministerul Mediului, despre importanța mediului pentru viața de zi cu zi, dar și despre problemele cu care ne confruntăm.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Noi suntem norocoși că putem să ne bucurăm și să vorbim de zile bune, dar dacă nu o să conștientizăm gravitatea problemelor de mediu și dacă nu o să acționăm urgent, zilele nu vor mai fi bune pentru copiii noștri, pentru că problemele de mediu nu sunt niște chestiuni abstracte. Avem tare mult de lucru, nu este simplu. E nevoie să facem investiții substanțiale. Avem astăzi și un imbold în plus, fiind proiectul de țară: integrarea europeană. Cunoașteți că R. Moldova e acum inundată de deșeuri care poluează aerul, apa și sănătatea cetățenilor. O altă direcție importantă e gestionarea apelor uzate și aici avem exemple rușinoase din trecutul nostru. Trebuie să continuăm să investim în sistemele de epurare în orașe, cel mai faimos exemplu este Soroca. Suntem în momentul în care trebuie să găsim soluții la toate aceste probleme. Încălzirea climatică e cea mai mare provocare pentru toată lumea, nu doar pentru Republica Moldova. Cea mai pronunțată consecință pe care o simțim și noi sunt secetele, care afectează și sectorul agricol, și resursele de apă pentru consum. Trebuie să facem tot ce putem. Un program important la care trebuie să reușim să avansăm e programul de împădurire, e un program la care țin mult. Există voință politică și capacitate de a găsi resurse pentru această problemă. Deja este târziu atunci când vorbim despre creșterea suprafeței de împădurire în R. Moldova, dar măcar acum, pentru că peste cinci sau zece ani va fi mult mai grav. Trebuie să reușim să implicăm în această campanie, prin care toți oamenii să conștientizeze și fiecare dintre noi să contribuie mult mai mult pentru protejarea mediului."

IORDANCA-RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: "Sloganul evenimentului de astăzi: "Mai puțin plastic, mai multă biodiversitate" ne reamintește despre faptul că avem responsabilitatea de a reduce impactul negativ al activității noastre asupra ecosistemelor fragile. Plasticul a devenit o problemă globală, poluând apele și terenurile și afectând biodiversitatea. Doar prin aplicarea unor măsuri concrete vom reduce utilizarea plasticului și vom promova alternative și măsuri sustenabile în viața de zi cu zi. Decarbonizarea este un aspect critic al eforturilor noastre pentru protejarea mediului. Continuăm să promovăm surse de energie regenerabile."

EXCELENȚA SA JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Ziua mondială a Mediului din acest an se concentrează pe găsirea unor soluții împotriva poluării cu plastic. În fiecare an sunt, circa 400 de milioane de tone de deșeuri de plastic la nivel global. O treime din acestea provine din ambalaje. Marea majoritate a acestor deșeuri ajung la gropile de gunoi sau se pierd în natură. Pentru a răspunde la această provocare, CE a prezentat anul trecut o nouă propunere de limitări a cantității de deșeuri produse de ambalaje, prezentând ambalajele reutilizabile, eliminând ambalajele inutile. De asemenea, CE sprijină sortarea corectă a deșeurilor. Astfel vom reduce utilizarea apei și daunele mediului."

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter