Actualitate

Uniunea Europeană a extins cota de comercializare fără taxe vamale a prunelor din Republica Moldova

Uniunea Europeană a extins cota de comercializare fără taxe vamale a prunelor din Republica Moldova

Uniunea Europeană a extins, pentru acest an, cota de comercializare fără taxe vamale a prunelor moldovenești. Fermierilor li s-au deschis astfel noi oportunităţi, iar unii dintre ei au exportat la prețuri avantajoase și în Germania.

Un camion cu 20 de tone de prune a pornit în acestă dimineaţă din Ialoveni spre Germania. Este primul an în care fermierul Andrei Urmaşul a reuşit să exporte pe piaţa europeană. Nu a fost deloc uşor pentru că trebuie respectate strict toate standardele europene de calitate.

ANDREI URMAŞ, fermier: Noi obţinem un preţ de 0,85 de euro -90 de euro atunci pe raft ajunge la doi euro, dat fiind faptul că şi importatorul are cheltuielele lui. Dat fiind faptul că au certificaul GLOBAL GAP, consumatorul ştie foarte bine că are pe masă un produs inofensiv. Am obţinut certificatul  anul trecut, dar livrăm peste un an”.

În ultimii ani, importatori din țările Uniunii Europene sunt tot mai interesați de prunele din republica Moldova.

JOHN RIORDAN, şef adjunct, Misiunea USAID Moldova: „Am văzut o reorientare a exporturilor din Federaţia Rusă spre Uniunea Europeană, dar şi alte pieţe. Cu cinci ani în urmă, am avut în jur de 20% din prune exportate în Uniunea Europeană. În 2021, noi am avut mai mult de jumătate din cantitatea prunelor moldoveneşti care au mers către Uniunea Europeană”.

Fermierii basarabeni au beneficiat de asistenţă tehnică de la Agenţia Statelor Unitate pentru Dezvoltare Internaţională pentru a obţine certificatele Global Gap, care permit exportul pe piaţa europeană. Este un proces anevoios pentru cei ce s-au obişnuit doar cu piaţa rusească. Chiar dacă sunt oportunități, mulţi producători nu sunt pregătiţi pentru a exporta şi își vând fructele la pieţe locale, la un preţ mic.

VASILE CAZACIOC, fermier: „Venim aici la Chişinău, e un preţ mizerabil, 4 lei, trei lei, acesta nu este preţ un an de muncă, cheltuielele sunt mari, pesticidele sunt scumpe. Nu am exportat dar nu ştim că se facem unde să le depozitez. Nu se ştie ce va fi”.

În acest an, pentru Republica Moldova, a fost extinsă cota de export a produselor agricole în țările Uniunii Europene, în special pentru mere, prune şi struguri de masă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter