Actualitate

Aproape 400 de mii de încălcări au fost înregistrate, anul trecut, de camerele de supraveghere a traficului rutier din Republica Moldova

Aproape 400 de mii de încălcări au fost înregistrate, anul trecut, de camerele de supraveghere a traficului rutier din Republica Moldova

Aproape 400 de mii de încălcări au fost înregistrate, anul trecut, de camerele de supraveghere a traficului rutier din Republica Moldova. De cele mai multe ori, şoferii au depăşit limita de viteză şi au trecut la culoarea roşie a semaforului. Datele au fost prezentate de reprezentanţii Secţiei Monitorizare şi Documentare a Traficului Rutier şi au fost analizate de jurnalista TVR MOLDOVA, Daniela Danilova.

Anul trecut, camerele de supraveghere a traficului rutier au înregistrat peste 380 de mii de încălcări, cu aproape 50 de mii mai puţine faţă de anul trecut. Cifra e mai mică, însă nu pentru că şoferii au devenit mai disciplinaţi, ci pentru că s-au făcut modificări în Codul Contravenţional. De vara trecută, camerele de supraveghere nu mai înregistrează cazurile când şoferii nu-şi cuplează centura de siguranţă sau când vorbesc la telefon. În primele şase luni ale anului trecut, până la intrarea în vigoare a noilor modificări, camerele de supraveghere de pe şoselele naţionale, au înregistrat aproape 60 de mii de astfel de abateri de la lege.
În 2023, cea mai frecventă încălcare comisă de şoferi a fost depăşirea limitei de viteză. Conducătorii autor au primit 300 de mii de citaţii. În alte aproape 15 mii de cazuri, şoferii au încălcat marcajul rutier, iar aproximativ 10 mii au trecut la culoarea roşie a semaforului.

Anul trecut, în baza înregistrărilor din sistemul de monitorizare a traficului rutier din Republica Moldova, au fost întocmite aproape 50 de mii de procese verbale şi aplicate amenzi în sumă totală de peste 20 de milioane de lei.

ÎNCĂLCĂRI ÎNREGISTRATE
Sursa: Secţia Monitorizare şi Documentare a Traficului Rutier, INSP

Anul 2022        430.493                
Anul 2023        383.493

CELE MAI FRECVENTE ÎNCĂLCĂRI
Sursa: Secţia Monitorizare şi Documentare a Traficului Rutier, INSP

Viteza excesivă             292.325
Centura necuplată          55.816
Ignorarea marcajului              14.663      
Traversarea la roşu           9.553                          
Vorbitul la telefon            5.005

PROCESE VERBALE ŞI AMENZI APLICATE
Sursa: Secţia Monitorizare şi Documentare a Traficului Rutier, INSP

Procese verbale                  49.552
Amenzi aplicate                   20.260.025 lei

În fiecare zi, la Secţia Monitorizare şi Documentare a Traficului Rutier din Chişinău vin în jur de 500 de şoferi care au comis diverse încălcări în trafic. Aici am întâlnit-o şi pe Angelina Cainareanu, din oraşul Cricova.

ANGELINA CAINAREANU, conducător auto: „ Da unde aţi încălcat?
- La intrare în Chişinău. La Stăuceni, pe strada Calea Orheiului.
- Şi ţineţi minte cum s-a întâmplat?
- Nu cred, că e din august”

Şoferiţa a fost amendată cu 750 de lei şi i-au fost aplicate trei puncte de penalizare. Iar Victor Iosif din raionul Orhei a fost sacţionat pentru că a depăşit limita de viteză.

VICTOR IOSIV, şofer: „15 kilometri în plus.  Singur îs vinovat că mă gândeam. Mergeam şi când mi-am dat seama, era deja târziu”

Pe şoselele din Republica Moldova funcţionează 39 de camere de supraveghere, instalate în 25 de locuri, iar pe străzile din Chişinău sunt 149 de dispozitive. De cele mai multe ori, şoferii din Chişinău ajung să fie buni de plată după ce trec la roşu şi ignoră marcajul rutier.    

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cele mai multe încălcări au avut loc  în această intersecție de pe șoseaua Hîncești, de la intrarea în Chișinău. Aici funcționează trei camere de supraveghere, două pe sensul de intrare și una pe cel cel de ieșire din oraș. Doar anul trecut, acestea au înregistrat 25 de mii de abateri rutiere, în medie, 68 pe zi”,

IGOR POSTU, şef, Secţia Monitorizare şi Documentare a Traficului Rutier, INSP: „Fiecare cetăţean care a comis o contravenţie primeşte o scrisoare  respectiv persoana are termen de 60 de zile să se prezinte atât la sediul secţiei sau la orice echipaj de poliţie pentru documentare. În cazul în care persoana nu se prezintă. Se întocmeşte procesul verbal în lipsa lui şi se expediază tot prin poştă”.

În ultimele cinci luni ale anului 2023, peste 400 de şoferi au rămas, timp de o lună, fără carnet de conducere după ce au încălcat în mod repetat regimul de viteză sau au acumulat numărul maxim de puncte de penalizare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter