Sport

VIDEO. Jocurile Olimpice și Paralimpice din Franța. În premieră, torţa olimpică are o formă simetrică. Festivitatea de predare a flăcării olimpice va avea loc la Atena, în aprilie 2024

post-img
imagine simbol

În Franţa, procesul de fabricare a torţelor olimpice se apropie de final. La uzina din Normandia se lucrează de zor pentru ca toate cele 2.000 de torţe să fie gata până în ianuarie, anul viitor. În premieră, torţa olimpică are o formă simetrică. Festivitatea de predare a flăcării olimpice va avea loc la Atena, în aprilie 2024. Va urma apoi traseul spre Franţa, până la debutul Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din luna iulie, relatează stori.tvr.ro.

Din aprilie, zeci de muncitori lucrează pentru a duce la bun sfârșit procesul de fabricare a torțelor olimpice. S-au topit 6 tone de oțel iar metalul reciclat a fost tăiat cu laser, sudat și asamblat pentru a se ajunge la rezultatul final.


DELPHINE MOULIN - directorul Comitetului de Organizare Paris 2024: Este puțin și copilul meu, nu doar al meu, pentru că la fel simt toți oamenii pe care-i vedeți aici. Într-un fel, această torță aparține tuturor. După cum știți, sunt 11.000 de purtători de torțe.

Torța viitoarelor Jocuri Olimpice și Paralimpice are o formă simetrică, alungită care cântărește aproximativ 1,5 kg și măsoară 70 de cm. Este proiectată să reziste la ploaie și vânt.

DELPHINE MOULIN - directorul Comitetului de Organizare Paris 2024: Această simetrie, acest echilibru, simbolizează viziunea noastră privind Olimpiada, adică echitate, echilibru între sportivii olimpici și paralimpici. Este pentru prima oară în istoria torțelor, când aveam această simetrie.

Peste 11.000 de persoane vor purta torța olimpică pe un traseu de 80 de zile, care va avea ca punct de plecare Grecia, până când va ajunge la Paris, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice și Paralimpice.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter